Skupa britanska viza smanjuje značaj dolaska Ryanair-a

Viza za Veliku Britaniju se do aprila dobijala u Beogradu, uz posredovanje Ambasade Velike Britanije u Podgorici, uz oko dvije sedmice čekanja i po cijeni od 100 eura
694 pregleda 8 komentar(a)
Ryanair, Foto: Shutterstock
Ryanair, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.05.2014. 15:15h

Skupa i komplikovana procedura dobijanja britanske vize smanjila je interesovanje crnogorskih građana za putovanja u Veliku Britaniju, što, kako smatraju u turističkim agencijama, smanjuje i značaj dolaska Ryanair-a u Crnu Goru.

Viza za Veliku Britaniju se do aprila dobijala u Beogradu, uz posredovanje Ambasade Velike Britanije u Podgorici, uz oko dvije sedmice čekanja i po cijeni od 100 eura.

Direktor turističke agencije Grand, Sreten Kankaraš, kazao je agenciji Mina-business da je interesovanje građana Crne Gore za putovanja u Veliku Britaniju do aprila konstantno raslo bez obzira na komplikovanu proceduru dobijanja vize.

"Svi ti faktori, iako ograničavajući, nijesu usporili rast interesovanja za putovanja u Veliku Britaniju. Međutim, od kraja marta, od kada je promijenjena procedura dobijanja viza, interesovanje skoro da nema", rekao je Kankaraš.

On je objasnio da, osim što je procedura popunjavanja aplikacije maksimalno zakomplikovana, pojavila se posrednička agencija koju su ovlastili nadležni organi Velike Britanije. Ta agencija je, osim što je podigla cijenu vize na 180 eura, dodatno potencijalne klijente opteretila činjenicom da svaki dokument mora biti preveden na engleski jezik i ovjeren pečatom ovlašćenog sudskog tumača.

To u krajnjem, kako je naveo Kankaraš, podiže cijenu vize na preko 250 eura po aplikantu.

"Takođe, nije zanemarljiva činjenica da se sada vize izdaju u Varšavi, što je dodatno produžilo rok izdavanja", naveo je Kankaraš.

On smatra da je to totalno apsurdna situacija, jer je u periodu poslije ratnih dešavanja i sankcija bilo lakše dobiti vizu nego danas.

"Ovakva procedura, osim što je diskriminatorska i neopravdano skupa, dovela je do toga da se mi i naši potencijalni klijenti pitamo da li je naše Ministarstvo vanjskih poslova uložilo protestnu notu, jer je ovakav tretman naših građana ponižavajući”, ocijenio je Kankaraš.

On smatra da, što se tiče letova Ryanair-a prema Londonu, koje je ta niskobudžetna kompanija uvela 1. aprila, promotivne cijene njihovih karata neće imati posebnog odjeka na crnogorskom tržištu jer je interesovanje klijenata skoro nestalo.

Aplikacioni centar za britanske vize nalazi se u Mall-u of Montenegro. Termin za predaju dokumenata se zakazuje isključivo online, jer predstavništvo britanskog partnera za izdavanje viza, Teleperformance-a, u Crnoj Gori nema ni kontakt telefon ni mail adresu.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su agenciji Mina-business da su cijenu vize za Veliku Britaniju i ranije prepoznali kao važno pitanje.

Oni su dodali da su u komunikaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, kao nadležnim za to pitanje.

“Vjerujemo da će preduzeti sve potrebne aktivnosti u cilju olakšanja dobijanja vize za naše građane kada je riječ o toj destinaciji", rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da su njihovi napori usmjereni, između ostalog, na diverzifikaciju tržišta, kroz poboljšanje dostupnosti destinacije i smanjenje sezonalnosti. Jedan od važnijih preduslova za povećanje broja turista i produženje turističke sezone je stvaranje uslova za brži, sigurniji i jednostavniji dolazak što većeg broja turista.

“Osim aktivnosti na uvođenju low-cost kompanija i novih čarter letova, značajne aktivnosti sprovode se i u oblasti liberalizacije viznog režima sa ciljanih emitivnih tržišta”, kazali su iz Ministarstva.

Ne manje značajne su, kako su dodali, i aktivnosti koje sprovode na olakšanju pristupa crnogorskih građana evropskim destinacijama.

“Liberalizacija tržišta je jedan od ključnih činilaca za razvoj aviosaobraćaja i turizma, a Svjetska turistička organizacija (UNWTO) procjenjuje da bi zamjena restriktivnih bilateralnih sporazuma u oblasti aviosaobraćaja liberalnijim mogla povećati saobraćaj više od 75 odsto”, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: