Osude napada: Država učini više na zaštiti LGBT osoba

U Podgorici je sinoć fizički napadnut istaknuti LGBT aktivista. Napad se dogodio nešto prije 22 sata ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje
63 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 12:50h

Kvir Montenegro oštro osuđuje homofobični napad koji se dogodio sinoć u Podgorici i poziva nadležne organe, prije svega tužilaštvo i sudstvo, da konačno konkretnim oštrim kaznama stanu na put huliganima koji ugrožavaju fizički integritet LGBT osoba u Crnoj Gori, saopšteno je iz te NVO.

"Sinoćnji napad samo je jedna u nizu potvrda da mi, LGBT osobe, u Crnoj Gori svakodnevno živimo u strahu za svoje živote te da su potrebne konkretne mjere institucija koje su svojim dosadašnjim evidentnim nečinjenjem zapravo samo ohrabrile nasilje sa kojim smo svi suočeni.

Kvir Montenegro javno poziva Upravu policije Crne Gore da se svim svojim kapacitetima usmjeri na identifikovanju počinioca ovog zločina iz mržnj i tužilaštvo da učestale napade na LGBT osobe kvalifikuje kao krivična djela zločina iz mržnje. Pozivamo i nadležne sudove da maksimalnim oštrim kaznama prema počiniocima pokažu da je bilo koji vid nasilja nad LGBT osobama nedopustivo ponašanje u našoj zemlji koje je oštro kažnjivo", navodi se u saopštenju.

Kvi Montenegro podsjeća da poslije prvog nacionalnog Montenegro Pridea koji je ta NVO organizovala u oktobru prošle godine u Podgorici tužilaštvo nije našlo za shodno da pokrene ni jedan krivični postupak protiv 1.500 huligana koji su tog dana bili na ulicama s namjerom da prebiju ili ubiju učesnike Povorke.

"Nažalost, isto je i danas. Ova činjenica samo je dodatno ohrabrila huligane i za direktnu posljedicu ima povećan broj napada na LGBT osobe. Uprkos nasilju sa kojim smo suočeni, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne i trans* osobe iz Crne Gore nikada nećemo prihvatiti da živimo u strahu. Nećemo prihvatiti da budemo građani i građanke drugog reda i nasilje nas neće nas učiniti nevidljivim", navodi se u saopštenju NVO Kvir Montenegro.

Zakon je jasan, riječ je o zločinu iz mržnje

Iz Juventasa su saopštili da "dok javna osuda dolazi uglavnom od civilnog sektora u našoj državi, refrentne državne institucije i dalje glasno ćute po pitanju nasilja nad LGBT osobama, te produbljuju nepovjerenje koje LGBT građani, njihovi prijatelji i porodice već sad tradicionalno gaje".

"Postoje pokazatelji koji ukazuju na djelimično unapređenje kvaliteta života LGBT osoba, nekažnjeno ili nedovoljno strogo kažnjeno nasilje govori da nije urađeno dovoljno.

Zakon je jasan, riječ je o zločinu iz mržnje. Tužilaštvu ostaje samo da prati zakon, te jasno i nedvosmisleno stavi do znanja da je vladavina prava jača od vladavine straha", navodi se u saopštenju Juventasa.

Procesuirati počinioce

NVO 4 Life najoštrije osuđuje sinoćnji napad na aktivistu LGBT Foruma Progres i pozvali nadležne institucije da hitno reaguju, privedu pravdi i procesuiraju počinioce.

"Kao organizacija koja se bavi pomaganjem jednoj takođe diskriminisanoj grupi, zavisnicima/ama od droga, i koja se zalaže poštovanje ljudskih prava i antidiskriminaciju, smatramo da su sud i tužilaštvo adrese koje prije svih treba da budu oni koji će ta prava braniti i štititi. Nažalost, i u slučaju ranijih napada na pripadnike LGBT zajednice, napadači nijesu adekvatno kažnjeni, i to je po nama jedan od razloga za nastavak napada na pripadnike ove grupe. Posjećamo da je prethodni izvršni direktor Forum Progresa, Zdravko Cimbaljević, nakon brojnih napada na njega i nakon što mu država nije obezbijedila sigurnost, morao potražiti azil i protiv svoje volje otići iz zemlje", navodi se u saopštenjuNVO 4 Life.

Napad na aktivistu LGBT Foruma Progres osudili su i u Institutu alternativa.

"Nekažnjavanje napada na LGBT osobe, naročito tokom i nakon povorki ponosa, dovodi do stvaranja atmosfere koja ohrabruje eskalaciju nasilja nad pripadnicima/cama LGBT zajednice i njenim aktivistima", dodaje se u saopštenju koje potpisuje predsjednik UO IA Stevo Muk.

Iz IA su pozvali državne isntitucije, "a prvenstveno tužilaštvo i policiju, da efikasnim procesuiranjem počinilaca ovih napada, doprinesu daljoj prevenciji nasilja i diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije".

"Iskazujemo solidarnost sa aktivistima nevladinih organizacija koje štite prava LGBT osoba", navodi se u saopštenju.

U Podgorici je sinoć fizički napadnut istaknuti LGBT aktivista. Napad se dogodio nešto prije 22 sata ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje.

Napad na LGBT aktivistu osudili su i iz Centra za građansko obrazovanje. CGO je pozvao nadležne institucije da vinovnike hitno privedu pravdi i adekvatno kazne.

"Politika nekažnjavanja brojnih napada na LGBT osobe u prethodnom periodu, naročito tokom i nakon povorki ponosa, dovodi do stvaranja atmosfere koja ohrabruje eskalaciju nasilja nad pripadnicima LGBT zajednice i njenim aktivistima”, kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je krajnje vrijeme da državne isntitucije, a prvenstveno tužilaštvo, shvate ozbiljnost situacije i efikasnim procesuiranjem počinilaca ovih napada prekinu lanac nasilja, diskriminacije i govora mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici LGBT populacije.

"Državni organi moraju poštovati Ustav i zakone i spriječiti ili kazniti, kad se desi, bilo kakav oblik nasilja i diskriminacije, a što uključuje i diskriminaciju po osnovu seksualne orjentacije”, kaže se u saopštenju.

Nasilje i zločini iz mržnje počinjeni prema LGBT osobama na koje državne institucije ne reaguju, kako se ocjenjuju, adekvatno vode i njihovoj daljoj marginalizaciji, ali i i nipodaštavanju napora svih koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava i uspostavljanje vladavine prava.

"Neozbiljno je da država čiji zvaničnici stalno podvlače da je Crna Gora uspješna priča, kad je riječ o pridruživanju EU i NATO savezu, nije u stanju da obezbijedi elementarnu sigurnost i garanciju građanima i aktivistima koji se bore za ljudska prava”, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: