Kotor: Interaktivni ekran za bolje informisanje turista

„U okviru istog projekta čija je vrijednost 17 hiljada eura, planirano je i instaliranje video bima na Rimskim mozaicima"
2 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.05.2014. 09:38h

Na ulazu u kotorski Stari grad tokom ljeta biće instaliran interaktivni ekran koji će turistima omogućiti da se informišu o smještaju, lokalitetima koje mogu posjetiti, ali i drugim sadržajima u Kotoru.

Direktor Turističke organizacije Kotor, Mirza Krcić kazao je agenciji Mina-business da će u okviru rada na dodatnim sadržajima za turiste na gradskim bedemima ispred crkve Gospe od zdravlja biti postavljen panoramski dvogled koji će turistima omogućiti da po cijeni od jednog eura za minut uživaju u pogledu na Stari grad i Kotorski zaliv.

On je rekao da će tenderska procedura za interaktivni ekran biti završena sjutra, a da je panoramski dvogled plaćen i naručen.

„U okviru istog projekta čija je vrijednost 17 hiljada eura, planirano je i instaliranje video bima na Rimskim mozaicima, izrada promotivnog filma o Rimskim mozaicima i uređivanje pristupnih staza na ovom lokalitetu", kazao je Krcić.

On je dodao da je napravljena baza podataka za novu on-line platformu za komunikaciju i vođenje turističke ponude na teritoriji Crne Gore.

„U okviru projekta pod nazivom Sistem turističke integracije regije Friuli-Venecija Đulija - Crna Gora, koji je predstavljen prošle godine projekat, realizuju TO Kotor i Zajednica Italijana Crne Gore uz tehničku pomoć turističke organizacije ove italijanske regije“, naveo je Krcić.

On je kazao da će se postavljanjem portala unaprijediti turistička ponuda grada, a vrijednost donacije italijanske regije za taj projekat iznosi 65 hiljada EUR.

„Nova on line platforma za komunikaciju je nešto što će nam biti veoma značajno, a u potpunosti će odgovarati našim potrebama i mogućnostima. Svrha projekta je povezivanje crnogorske turističke ponude sa ostalima na turističkoj međunarodnoj mapi, a uvid i rezervisanje turističke ponude putem interneta već godinama je praksa u Evropi“ , rekao je Krcić.

Projekat podrazumijeva uključivanje lokalnih turističkih organizacija, stavljanje platforme italijanske regije na raspolaganje, predstavljanje kompletne turističke ponude Crne Gore na portalu, sistematizovanje ponude Crne Gore na strateški način, prodaju turističkog proizvoda preko portala (mogućnost bukinga), integraciju kompletne lokalne ponude – zajedničko predstavljanje svih organizacija.

Posljednji korak u realizaciji projekta je ponudu i portal učiniti dostupnim putem mobilnih telefona.

„U TO smo nedavno razgovarali i sa predstavnicima grada Dubrovnika o mogućnostima uvođenja takozvane gradske turističke kartice-jedinstvene ulaznice za najbolje gradske znamenitosti, kreirane da štedi i vrijeme i novac“, kaže Krcić.

Kartica pruža i povoljnosti u vidu brojnih popusta u suvenirnicama, restoranima, kafićima.

„Na sastanku se razgovaralo o razvojnom putu Dubrovačke turističke kartice, preprekama sa kojima su se naši gosti susrijetali tokom rada na projektu, kao i o finalnom proizvodu. Cilj nam je da pronađemo modalitet za kreiranje naše turističke kartice i time obogatimo ponudu grada Kotora“, rekao je Krcić.

Bonus video: