U petak kreću štafete mladosti

Prvu štafetu je nosilo 12.500 omladinaca pretrčavši 9.000 kilometara
52 pregleda 11 komentar(a)
štafeta mladosti, Foto: Ivan Petrušić
štafeta mladosti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.05.2014. 12:53h

Štafeta mladosti 2014 u organizaciji „Generalnog kozulata SFRJ iz Tivta“ krenuće sjutra u 16.00 u blizini kasarne Vojske Crne Gore na aerodromu Golubovci,na put prema Tivtu. „U Golubovcima će se tivatska, sresti sa saveznu štafetom mladosti „Bratstvo-jedinstvo“ odakle će zajedno sa krenuti ka Titogradu gdje će ulicom Slobode, preko Trga Ivana Milutinovića svečano proći u 17 časova.

Savezna štafeta dalje nastavlja put ka radničkom i revolucionarnom Nikšiću, a sjutradan kreće ka Beogradu, gdje će 25.maja biti predata Muzeju 25.maj.“- kazao je generalni konzul Titove Jugoslavije u Crnoj Gori, Marko Perković.

Za razliku od savezne koja ide u Beograd, štafeta mladosti Generalnog konzulata SFRJ, 25.maja doputovaće u Tivat gdje će njen doček biti centralni dio velike proslave Dana mladosti koja će se u nedjelju naveče, održati na centralnom gradskom Trgu magnolija. Putanja kojom će ona stići do Tivta, nosi posebnu simboliku.

„Naša štafeta mladosti oveće godine na svom putu obići selo Doli u Pivi, Veliku, Brezu kod Kolašina, Frutak, Lazine, Farmake, Risan i druga stratišta iz Drugog svjetskog rata i podsjetiti na zločine koje su nad nedužnim crnogorskim narodom počinili njemački vojnici kojima sada, suludim njemačkim naumom, namjeravaju podići spomenik u krugu kasarne u Golubovcima", kazao je Perković.

On je istakao da će zbog „nesmotrene odluke predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o raspisivanju izbora u većini crnogorskih opština upravo na Dan mladosti, da ne bi remetili predizbornu tišinu, štafeta će se kretati ilegalnim partizanskim stazama i tek po zatvarnju biračkih mjesta u 20.15 minuta biće svečano dočekana na Trgu magnolija u Tivtu.“

„Iz istih razloga, spektakularni vatromet sa 122 projektila za 122. rođendan druga Tita biće priređen ove godine dosta ranije nego obično, već u 21 sat, prije saznanja preliminarnih rezultata izbora, čime manirima slavne jugoslovenske diplomatije, izbjegavamo svaku primisao o politizaciji najveće jugoslovenske proslave Dana mladosti", poručio je Perković obećavajući dobar muzičko-zabavno program svima koji dođu na feštu u nedjelju veče u Tivat.

Nastavlja put za Beograd

I ove godine Liga antifašista Jugoistočne Evrope organizuje nošenje štafete bratstva i jedinstva koja će kroz Crnu Goru proći 23. i 24. maja. Kako su kazali članovi organizacinog odbora Marina Backović i Radisav Stanišić štafeta će sjutra proći kroz Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budvu i Cetinje, dok će joj se ispred kasarne u Golubovcima pridružiti štafeta konzulata SFRJ.

U 17 časova se očekuje njen dolazak u Podgoricu, a zatim ide u Nikšić, gdje će na platou ispred Robne kuće, uz bogat kulturno-umjetnički program, biti dočekana u 19 časova.

U gradu pod Trebjesom će prenoćiti, a 24. maja preko Berana, Petnjice, Pljevalja i Prijepolja, nastavlja put za Beograd gdje će 25. maja biti odložena u muzej „25.maj“.

Omladina Kragujevca je 1945. godine predložila da se uvede štafeta mladosti a da 25. maj bude proglašen za zvanični datum rođenja doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Prvu štafetu, koju je nosilo 12.500 omladinaca pretrčavši 9.000 kilometara, Titu je u Zagrebu predao Miko Tripalo, tadašnji predsjednik Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije.

Već naredne godine Josip Broz Tito je štafetu primio u Bijelom dvoru u Beogradu i tako je bilo sve do 1956. godine.

Na njegovu inicijativu 25. maj je proglašen za Dan mladosti i od 1957. godine pa do njegove smrti, 1980. godine, Tito je štafetu primao na stadionu Jugoslovenske Narodne Armije u Beogradu, gdje je tom prilikom organizovan i slet na kome su učestvovali hiljade omladinaca iz cijele Jugoslavije.

Štafeta koja je 1980. godine krenula, put je prekinula 4. maja kada je Tito umro i položena je na njegov odar u Skupštini SFRJ.

Bonus video: