Sjećanje na deportaciju: Milo i Bakir me neće ućutkati dok sam živ

"Neka objasne bosanskohercegovačkoj i crnogorskoj omladini zašto su 90-ih godina poklali njihove očeve, a sada govore o miru, suživotu i saradnji"
120 pregleda 67 komentar(a)
Slobodan pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Slobodan pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.05.2014. 08:31h

U Herceg Novom nema podsjećanja na bosanskohercegovačke Muslimane i Srbe koje su u maju 1992. godine službenici crnogorskog MUP-a protivzakonito uhapsili na teritoriji Crne Gore i izručili Vojsci Republike Srpske, od kojih je većina mučena i ubijena.

Slobodan Pejović, inspektor u penziji, svjedok deportacije koji je prvi javno progovorio i svjedočio o tim zločinima, zbog čega je dobio priznanja za humanost i građansku hrabrost, fizički i verbalno napadan, ali i osporovan, danas ironično konstatuje da se može desiti da on bude proglašen najvećim i jedinim krivcem za taj zločin.

“Ako su Milo Đukanović i Bakir Izetbegović mislili da me mogu zastrašiti i ućutkati, upregnivši svu ološ i iz Sarajeva i iz Podgorice, ja im poručujem da me nijesu zastrašili i da me dok sam živ neće ućutkati. On dobro znaju da ratni zločin ne zastarijeva, zato neka objasne bosanskohercegovačkoj i crnogorskoj omladini zašto su 90-ih godina poklali njihove očeve, a sada govore o miru, suživotu i saradnji. Oni su meni bili jasni i tada i sada”, kazao je juče Pejović.

On smatra da vlast u BiH nikada energično i dosljedno nije zahtijevala od Crne Gore da rasvijetli zločin deportacije njenih državljana i kazni krivce. Uprkos svemu, ubijeđen je da ovaj zločin ne može ostati nekažnjen.

Inicijative CGO da se 27. maj proglasi danom sjećanja na žrtve deportacije i da im se podigne spomen-obilježje ispred objekta Uprave policije u Herceg Novom, gdje je bio sabirni centar, ostale su bez odjeka. “Institucije države (sudstvo i tužilaštvo) u sprovođenju prava nisu poštovale kontekst dešavanja, nisu uložile dovoljno napora da se svi krivci privedu pravdi, nije pitana komandna odgovornost, procesi su odugovlačeni, oslobađajuće presude su donesene u većini slučajeva, izrečene su neprimjereno niske kazne... Politička zajednica ne preuzima odgovornost za učinjeno devedesetih, već sprovodi politiku zaborava i negiranja zločina koji su činjeni u naše ime”, piše u saopoštenju NVO Anima.

Srbi nudili razmjenu?

Pejović tvrdi da je iz izvora bliskih BiH vlasti nedavno čuo da je Vojska Radovana Karadžića tadašnjim vlastima BiH na čijem je čelu bio Alija Izetbegović nudila razmjenu zarobljenika.

“Mi smo vaše pobili, a vi sa našima radite šta vas je volja. Nismo zainteresovani za bilo kakvu razmjenu”, tvrdi Pejovićev izvor da je bio odgovor.

Bonus video: