Ulcinj: Ribara iznenadila kornjača sa antenom

“GPS odašiljač na kornjači postavile su italijanske kolege u sklopu NETCET projekta, u kojem je i Institut za biologiju mora partner"
52 pregleda 4 komentar(a)
kornjača, Foto: Samir Adrović
kornjača, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 22.05.2014. 08:34h

Ulcinjski ribar Adem Kraja u svojoj mreži je juče ujutro našao neobičan ulov - morsku kornjaču tešku blizu 30 kilograma, sa antenom na oklopu. Kraja je kornjaču ulovio na moru kod Ade, na dubini od metar i po. Kako je rekao, na perajama je imala kodove i brojeve telefona, a na oklopu samo brojeve telefona i antenu. On je nakon dva sata kornjaču vratio u more ispod zidina Starog grada.

Direktor Instituta za biologiju mora Mirko Đurović kazao je “Vijestima” da je riječ o velikoj glavatoj kornjači, najbrojnijoj od tri vrste kornjača koje žive stalno ili povrmeno u Jadranskom moru.

“GPS odašiljač na kornjači postavile su italijanske kolege u sklopu NETCET projekta, u kojem je i Institut za biologiju mora partner. Svrha odašiljača je da se u vremenskom periodu od godinu, utvrdi tačno kretanje ovih jedinki u Jadranu i pokusaju da se utvrde eventualne rutine u kretanju ovih zaštićenih vrsta”, rekao je Đurović. “Apelujem na sve ribare da, ukoliko u svojim mrežama slučajno ulove morsku kornjaču, pozovu Institut radi prihvata kornjača i obavljanja procesa markiranja i postavljanja odašiljača”.

Bonus video: