Između rijeke i ljudi: Film o Beranselu, crnogorskoj Palestini

„Ukoliko bismo pratili primjer mještana Beransela, možda bismo i sami uradili nešto više za svoju budućnost“
221 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 15:27h

Ekocid! Društvo smo sklono podjelama, ali kada čovjek nije u mogućnosti da udiše čist vazduh, padaju u vodu sve priče o politici i religiji, kaže Mladen Ivanović sa Portala Stribor Strašni i autor dokumentarnog filma „Između rijeke i ljudi“ o motivu za snimanje priče o Vasovim vodama, priče o, kako je kazao,„najvećoj građanskoj inicijativi, dugoj institucionalnoj borbi i hronologiji samih događaja koji su se zbili u Beranselu“.

„Ukoliko bismo pratili primjer mještana Beransela, možda bismo i sami uradili nešto više za svoju budućnost“, dodaje on.

Nakon što je posjetio smetlište na Vasovim vodama, Ivanović je bio izrevoltiran činjenicom „da niko od vičnih i stučnijih ljudi iz oblasti filma u Crnoj Gori nije preuzeo na sebe odgovornost da zaokruži priču mještana Beransela“.

„Beranselo je, po mom mišljenju, crnogorska Palestina. Nisam bio imun na nepravdu, pa sam morao reagovati. Odlučio sam da iskoristim svoje skromno znanje i pokušam napraviti dokumentarni film, kako bi ukupna javnost saznala neke nove detalje, jer je bilo raznih verzija i priča o ovoj temi“, rekao je on.

U filmu se, osim o građanskoj inicijativi, borbi i hronologiji događaja u Beranselu, govori i o različitim predlozima rješenja tog problema, jer bi krajnji cilj borbe, prema riječima Ivanovića, bio saniranje tog smetlišta.

Na Facebook stranici „Između rijeke i ljudi“ juče je objavljen prvi trejler tog dokumentarno-igranog filma, u kojem su, osim mještana Beransela, govorili i stručnjaci za zaštitu životine sredine.

Trejler je već prikazan na filmskom festivalu u Kanu zahvaljujući Maji Kecojević i Ivanu Đuroviću iz produkcijske kuće Artikulacija. Patricija Pobrić iz NVO Naša akcija trejler je prikazala na Green Culture konferenciji koja je održana u Porto Montenegru.

U planu je prikazivanje filma na još nekoliko festivala, a u saradnji sa Ekološkim pokretom Ozon iz Nikšića biće organizovana centralna promocija u Podgorici i svim gradovima Crne Gore koji imaju problem sa sistemom upravljanja otpadom.

„U organizaciji promocija uključićemo međunarodne institucije od kojih očekujemo pomoć u sanaciji Vasovih voda i svih divljih deponija u Crnoj Gori“, kazao je Ivanović.

Film je sniman u Beranselu, Podgorici i Nikšiću, a koštao je „svega nekoliko stotina eura“.

U realizaciji filma su učestvovali i Ivan Ivanović, Stefan Mališić, Dražen Stojović i Nemanja Dragović. Rađen je u saradnji Portala za kulturu Stribor Strašni i Mediatag advertising studia.

Galerija

Bonus video: