Udruženje Roditelji: Nedopustivo da se prisustvo porođaju naplaćuje

"Smatramo da je u cilju humanizacije porođaja nedopustivo da se prisustvo partnera ili bliskih osoba uslovljava uplaćivanjem"
0 komentar(a)
Sabina Hajnrih, porođaj, Foto: Rojters
Sabina Hajnrih, porođaj, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.05.2014. 11:46h

Udruženje Roditelji je razočarano i negativno iznenađeno odlukom menadžmenta Kliničkog centa Crne Gore da prisustvo partnera ili bliske osobe na porođaju naplaćuje 79 eura u istoj onoj mjeri u kojoj je bilo obradovano otvaranjem adaptiranih porođajnih sali i najavom ove iste usluge prije skoro punih pet mjeseci, kazali su u ovom udruženju.

"Smatramo da je u cilju humanizacije porođaja nedopustivo da se prisustvo partnera ili bliskih osoba uslovljava uplaćivanjem bilo koje sume novca. Time je od starta diskriminisan veći dio crnogorskih porodilja koje nisu u mogućnosti da priušte ovaj izdatak.

Takođe smatramo da je obuka partnera neophodna kako bi se upoznao sa onim što ga očekuje tokom porođaja, kao i pravilima ponašanja i postupcima prilikom mogućih komplikacija, ali dodajemo da bi ovakva obuka trebalo da bude sastavni dio razgovora koji bi svaka trudnica morala da obavi sa svojim ginekologom ili akušerom i tom prilikom ga upozna sa svojim planom porođaja. Nažalost, ni ova praksa, iako veoma neophodna u cilju humanizacije i olakšavanja porođaja, kod nas ne postoji".

Partnerstvo na porođajaju, kao jedan od osnovnih i efikasnih tehnologija je preporučeno od strane SZO, upozorili su.

"S toga udruženje Roditelji poziva upravu KCCG da ponovo razmotri svoju odluku o naplati navedene sume novca i omogući trudnicama i porodiljama da dočekaju najradosniji momenat u životu sa osobom u koju imaju najviše povjerenja, bez uslovljavanja sa novčanim izdacima.

Smatramo da bi ova usluga trebalo da bude obuhvaćena obaveznim zdrastvenim osiguranjem posebno zbog toga jer osiguranici u Crnoj Gori nemaju mogućnost izbora u skladu sa penzionom reformom koja nameće osiguranje kod Fonda za zdravstveno osiguranje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: