Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača
244 pregleda 140 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 11:12h

Crna Gora će danas obilježiti 21. maj – Dan nezavisnosti, kada je 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je - Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Referendumsko pitanje glasilo je - Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednik Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo. Prema podacima RRK pravo glasa na referendumu imalo je 484 hiljade i 718 građana.

Svečani prijem povodom Dana nezavisnosti biće održan danas na platou ispred Vile Gorica u Podgorici.

Prijemu, koji priređuje predsjednik Vlade Milo Đukanović prisustvovaće predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić položiće vijenac na Mauzoleju Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, danas izvrši počasna artiljerijska paljba u Prijestonici Cetinje.

Povodom Dana nezavisnosti, 21. i 22. maj su neradni dani u Crnoj Gori.

Bogojević: Put stabilnosti još sanjamo

Nosilac liste koalicije Evropsko lice Podgorice Dragan Bogojević čestitao je građankama i građanima Podgorice i Crne Gore 21. maj, Dan nezavisnosti.

"Ovaj datum slavimo kao simbol i pobjedu građanske Crne Gore. Put stvaranja stabilne Crne Gore utemeljene na evro-atlanskim vrijednostima je san koji još uvijek sanjamo. I koji ćemo dosanjati samo ukoliko gradimo demokratsku i pravednu državu i društvo solidarnosti, zajedništva i tolerancije, bez obzira na svaku vrstu pripadnosti ili opredjeljenja", navodi se u saopštenju Bogojevića.

Dodaje se: "Uvjeren sam da će sve nas u Crnoj Gori ovaj svijetli datum sve više spajati i ujedinjavati, i da će nas sve više podsjećati na to da je svaka borba ostvarenje cilja kome je konačno ishodište sloboda dostojna čovjeka."

Bogojević; Foto: evropskolicepodgorice.me

Koalicija Evropsko lice Podgorice organizovala je sinoć koncert Crvene jabuke, kojem je prisustvovalo preko 4.000 ljudi.

Na koncertu su prikupljene donacije ugroženima od poplava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pajović: Veliki, ali dostižni ciljevi pred nama

Predsjednik Potizivne Crne Gore, Darko Pajović, takođe je čestitao Dan nezavisnosti građanima Crne Gore.

"Na današnji dan prije osam godina smo obnovili državnu samostalnost. Tog dana smo Crnoj Gori vratili ono što joj pripada – slobodu i suverenitet. Uvjeren sam da ćemo sa istom odlučnošću, snagom i istrajnošću obnoviti i princip solidarnosti u našem društvu - princip koji nas je održao kroz vjekove i koji je promovisao uzajamnu brigu i razumijevanje za potrebe drugih", navodi se u saopštenju Pajovića.

On je dodao da su pred nama i veliki, ali dostižni ciljevi uspostavljanja države socijalne pravde i utemljenja vladavine prava koji će ujedno značiti istinsku stabilnost Crne Gore.

"Uvjeren sam da ćemo gradeći državu u svim njenim segmentima ukorijeniti političku kulturu u kojoj je država iznad svake partije i u kojoj svaki pojedinac ima jednake šanse u potrazi za srećom", zaključuje se.

Galerija

Bonus video: