DF i Pozitivna: Nećemo dozvoliti DPS-u da nezakonito dođe do pobjede

Stanišić je optužio kolege iz opozicije da nijesu ispoštovali preporuku Kolegijuma Skupštine
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 16:38h

Politička prepucavanja uoči lokalnih izbora u nedjelju nastavljena su u Skupštini, kada su poslanici Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore optužili kolege iz DPS da su opstruirali rad Odbora za antikorupciju, na kome je trebalo raspravljati o navodnoj kupovini ličnih karata.

Oni su poručili DPS-u da neće dozvoliti da nezakonito dođu do pobjede.

“Predsjednik njihove partije je poručio da su ovo izbori biti ili ne biti, što znači da će upotrebiti sva zakonita i nezakonita sredstva. Poručujemo im da im to u Podgorici, ali i ostalim opštinama, neće uspjeti,” rekao je poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović na sjednici Odbora.

Pavlović je sa šefom Poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladenom Bojanićem, bio inicijator današnje sjednice na kojoj je trebalo odlučivati o konsultativnom saslušanju VD vrhovnog tužioca Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

U međuvremenu je stigla i inicijativa MANS-a, rekao je predsjedniK Odbora Predrag Bulatović (DF).

Poslanici DPS-a bojkotovali su današnju sjednicu, a član Odbora Obrad Mišo Stanišić optužio je Bulatovića da je zloupotrijebio sjednicu u političke svrhe i rekao da MANS neće odlučivati šta će se raditi u Skupštini.

“To je bio pokušaj predsjednika i pojedinih članova Odbora da, u sprezi sa MANS-om, opet ispolitizuje sjednicu Odbora nekoliko dana pred izbore u Podgorici i 11 opština. Nismo htjeli da prtihvatimo tu farsu. A što se tiče zahtjeva koji je poslao MANS, VDT je saopštio ono što su oni tražili i mi tu više nemamo šta da radimo,” rekao je Stanišić,koji je zamjenik predsjednika Odbora, u izjavi novinarima.

On je optužio kolege iz opozicije da nijesu ispoštovali preporuku Kolegijuma Skupštine da se sjednice ne održavaju do 25.maja.

“Odbor za antikorupciju neće biti ekspozitura MANS, već će raditi u skladu sa Posovnikom, neće nam MANS određivati kada ćemo organizovati sjednic I kontrolna saslušanja,”rekao je Stanišić.

MANS međutim smatra da je odluka DPS-a da bokotuje sjednicu skupštinskog Odbora dokaz da ta partija nije spremna da riješi pitanje kupovine ličnih karata, već pokušava da činjenice o tim krivičnim delima sakrije od očiju javnosti.

"Smišljeni bojkot sjednice i politička odluka instrumentalizovanog tužilastva ne mogu sakriti činjenicu da se u Crnoj Gori organizovano otkupljuju lične karte i da je politička korupcija još uvijek sastavni dio izbornog procesa,"smatra MANS.

Na sjednicu su se pojavila jedino četiri poslanika iz DF I Pozitivne, dok je Mićo Orlandić (SDP) obavjestio Bulatovića, kako je rekao, da neće moći da prisustvuje sjednici.

Član Odbora iz SNP Dragoslav Šćekić podnio je ostavku nakon što je izabran za gradonačelnika Berana, a njegov nasljednik nije izabran.Takođe,Nik Đeljošaj iz kluba manjinskih partija nije bio na sjednici.

Stanišić je rekao da nije bilo dogovora u vezi sa odustvom između DPS i ostalih klubova.

Mladen Bojanić je poručio kolegama, prije nego je Bulatović kazao da nema kvoruma, da im je namjera bila da se utvrdi šta su istražni organi preduzeli kako bi se sprečile zloupotrebe tokom izbora.

“Očigledno je da se DPS ne osjeća sigurno u parlamentu,”konstatovao je on.

Koča Pavlović je kazao da je nedavno saopštenje tužilaštva o vezi slučaja navodne kupovine ličnih katara “kabaretska situacija u kojoj nadležni organi vjeruju na riječ optuženima da su se šalili”.

Organizovano se otkupljuju lične karte

"Jeftina demagogija gospodina Stanišića i njegove partije je samo pokušaj da se prikriju činjenice o kupovini ličnih karata,

izvori novca i organizatori političke korupcije. Smišljeni bojkot sjednice i politička odluka instrumentalizovanog

tužilastva ne mogu sakriti činjenicu da se u Crnoj Gori organizovano otkupljuju lične karte i da je politička korupcija još uvijek

sastavni dio izbornog procesa.Pozivamo građane da se bore za svoje Ustavom zagarantovano pravo da slobodno biraju svoje predstavnike,"saopštio je MANS navodeći da će i pored svih pritisaka nastaviti da istražuje političku korupciju i bori se za slobodne izbore.

Galerija

Bonus video: