Grantovi za Elektrotehnički i Biotehnički fakultet

Ministarstvo nauke Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete realizuje INVO projekat, uz podršku kredita dobijenog od Svjetske banke
102 pregleda 0 komentar(a)
ETF, fakultet, studenti, Foto: Arhiva "Vijesti"
ETF, fakultet, studenti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2014. 12:56h

Ministarstvo nauke dodijelilo je Odluke o statusu Centra uspješnosti i naučnositraživačkim grantovima Elektrotehničkom (ETF) i Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crna Gora (UCG), u okviru projekta Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost (INVO).

Na današnjoj svečanosti ETF-u UCG dodijeljen je status Centra uspješnosti i odluka za realizaciju projekta BIO-ICT u visini od 3,4 miliona eura, zatim odluka o dodjeli naučnoistraživačkog granta ETF-u za realizaciju projekta CS- ICT u visini od 372 hiljade eura, kao i odluka o dodjeli naučnoistraživačkog granta Biotehničkom fakultetu za realizaciju projekta Lovćen u iznosu 390 hiljada eura.

Ministarstvo nauke Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete realizuje INVO projekat, uz podršku kredita dobijenog od Svjetske banke, u cilju iskorišćavanja potencijala ljudskog kapitala Crne Gore kroz relevantna ulaganja u visoko obrazovanje i istraživanje, i u kontekstu održivog i sveobuhvatnog privrednog razvoja.

„Po prvi put dodejeljujemo veći iznos sredstava za nauku, skoro četiri miliona eura za dva granta i jedan Centar uspješnosti, što predstavlja značajan podstrek za našu naučnoistraživačku zajednicu“, kazala je ministarka nauke Sanja Vlahović.

Ona je kazala da je posebno zadovoljstvo što su sa partnerima iz Svjetske banke postigli dogovor o realizaciji INVO projekta, koji bi trebalo da visoko obrazovanje stavi u funkciju razvoja društva.

„Glavni cilj projekta je da se osnaži kvalitet i relevantnost visokog obrazovanja i istraživanja u Crnoj Gori kroz reformu sitema finansiranja i obezbjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja i jačanja kapaciteta za istraživanje i razvoj“, kazao je direktor INVO projekta i pomoćnik ministra nauke, Darko Perišić.

Odluka o statusu Centra uspješnosti i naučnositraživačkim grantovima dodijeljena je u sklopu treće komponente projekta, koja se, kako je rekao Perišić, odnosi na uspostavljanje konkurentnog okruženja za istraživanja, a ključna aktivnost u okviru te komponente je ostvarivanje prvog Centra uspješnosti.

„Osim toga, predviđeno je i sprovođenje projekta konkurentnih istraživačkih grantova usmjerenih na jačanje izuzetnih istraživačkih timova, unaprjeđenje međunarodne saradnje i stvaranje komercijalnih inovacija“, kazao je Perišić.

On je kazao da se prva komponenta tog projekta odnosi na reformu finansiranja i obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja, dok je cilj druge komponente da se kroz inicijative internacionalizacije doprinese razvoju ljudskih resursa.

„Kroz ovu komponentu unaprijediće se mobilnost studenata i akademskog osoblja i obnoviti postojeći studentski domovi“, naveo je Perišić.

On je najavio da će adaptacija studentskih domova u Podgorici, Nikšiću, Cetinju i Kotoru početi za par nedjelja, a rok realizacije je do septembra.

Kako je naveo, orijentaciona vrijednosti tih radova je oko 900 hiljada eura.

"Kroz ovu komponentu će Asocija Evropskih univerziteta realizovati evaluaciju ustanova visokog obrazovanja", kazao je Perišić.

U okviru ove komponente, kako je rekao, radi se i na razvoju detaljne šeme stipendiranja master, doktorskih i postdoktorskih studija.

INVO projekat se realizuje od prvog aprila 2012. i trajaće do 30. marta 2017. godine, a za njega je ukupno opredijeljeno oko 12 miliona eura.

Novi konkurs za Program konkurentnih istarživačkih radova otvoren je danas i trajaće do 20. septembra.

Bonus video: