CEDEM: Zakoni protiv diskriminacije ne primjenjuju se adekvatno

Primjena zakona nije dovela do zadovoljavajućeg nivoa zaštite, prije svega osoba sa invaliditetom, pripadnika manjinskih naroda, Roma, LGBT populacije i drugih
84 pregleda 0 komentar(a)
CEDEM, Foto: CEDEM
CEDEM, Foto: CEDEM
Ažurirano: 19.05.2014. 13:04h

Crna Gora je napredovala u izgradnji zakonodavnog okvira u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda i zabrane diskriminacije, ali je problem neadekvatna primjena zakona, ocijenila je autorka Vodiča kroz antidiskriminaciono zakonodavstvo Marijana Laković Drašković.

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) predstavio je danas Vodič kroz antiskriminaciono zakonodavstvo, koji je izrađen u saradnji sa Britanskom ambasadom u Podgorici i AIRE Centrom iz Londona.

„Crna Gora je uradila dosta u pogledu stvaranja povoljnog zakonodavnog okvira za suzbijanje diskriminacije i njegovog usklađivanja sa međunarodnim dokumentima, ali je to samo uslov za suzbijanje diskriminacije u praksi“, kazala je Laković Drašković.

Relevantna istraživanja koja su rađena u Crnoj Gori, kako je navela, ukazuju da primjena zakonodavnog okvira nije dovela do zadovoljavajućeg nivoa zaštite od diskriminacije u Crnoj Gori.

„To se naročito odnosi na osobe sa invaliditetom, pripadnike manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica a posebno pripadnike romske zajednice, osobe različite seksualne orijentacije u rodnom identitetu, žene i starije osobe“, objasnila je.

Zamjenik šefa diplomatske misije Britanske ambasade u Crnoj Gori Lindon Rednič kazao je da Crna Gora može da se pohvali dobrim vijestima kada su u pitanju napori za unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava.

„Ovo pitanje je jako važno u procesu pristupanja Evrospkoj uniji (EU), pa se Vodič objavljuje u pravom trenutku“, rekao je Rednič.

EU se zasniva na poštovanju osnovnih ljudskih prava, pa će, kako je naveo, nakon otvaranja pregovora za poglavlja 23. i 24, Crna Gora morati da pokazaže da može implementirati zakonodavne okvire iz ove oblasti.

On je rekao da ova publikacija nije važna samo za pravnike, nego i za građane, koji treba da znaju svoja prava i to da mogu i kako mogu zaštititi svoja prava.

Program menadžerka za Zapadni Balkan AIRE Centra iz Londona, Biljana Brajtvajt, predstavila je dio vodiča koji se odnosi na mogućnost građana da se predstavkom obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ona je kazala da se kancelarija AIRE Centra prevashodno bavi zastupanjem u Strazburu i davanjem savjeta u oblasti prava EU, a jedna od oblasti kojom se bave je borba protiv diskriminacije.

„Naš doprinos Vodiču je bio da pretočimo naše praktično iskustvo u zastupanju u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i o standardima tog suda u ovu publikaciju“, kazala je Brajtvajt.

U Vodiču su predstavljeni oblici diskriminacije i dat pregled tipskih primjera diskriminacije iz prakse, obrađeno pitanje položaja manjinskih zajednica u Crnoj Gori, a posebna pažnja je posvećena institucionalnim mehanizmima zaštite s upustvima o načinu obraćanja instituciji Ombudsmana, kao i podnošenja Predstavke Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Bonus video: