"Osigurati da hrana bude bezbjedna"

"Projekat će imati benefite za javno zdravlje, usvajanjem pristupa od njive do trpeze"
0 komentar(a)
eu, Foto: Shutterstock
eu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2014. 13:17h

Crnogorski poljoprivrednici će, ispunjavanjem standarda Evropske unije (EU) u oblasti bezbjednosti hrane, osigurati da ona bude konkurentna na domaćem i međunarodnom tržištu, poručeno je danas na predstavljanju projekta Jačanje veterinarskih službi Crne Gore.

Projekat, vrijedan 700 hiljada eura, finansira EU.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Danijela Stolica, kazala je da Crna Gora ulaže napor u cilju otvaranja pregovora u poglavlju 12. "Pred nama su veliki izazovi, pred administracijom i proizvođačima, da se ispune veliki zahtjevi u ovoj oblasti".

"Ispunjavanjem standarda EU u oblasti bezbjednosti hrane crnogorski poljoprivrednici će unaprijediti proizvodnju hrane i osigurati da ona prvenstveno bude bezbjedna, ali i konkurentna, na domaćem i međunarodnom tržištu", poručila je Stolica.

Cilj je, kako je kazala, jačanje povjerenja u kvalitet domaćih proizvoda.

Ona je kazala da Ministarstvo sa svojim službama, u saradnji sa opštinama, organizuje obuke proizvođača, kako bi podigli svijest o značaju poštovanja standarda bezbjednosti hrane.

Stolica je uvjerena da će projekat pomoći u ostvarenju tih ciljeva.

Projekat će, kako je rekla, ojačati sposobnost veterinarske službe u rješavanju kriznih situacija u oblasti stočarstva, koje bi mogle ugroziti kvalitet hrane i hrane za životinje koju proizvodimo.

"Projekat će imati benefite za javno zdravlje, usvajanjem pristupa od njive do trpeze", rekla je Stolica.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, kazao je da je saradnja između Evropske komisije (EK) i Ministarstva intenzivna.

Ta saradnja je bila usmjerena ka podizanju administrativne, institucionalne i zakonodavne sposobnosti i kapaciteta Crne Gore kao cjeline, a posebno Ministarstva, za uključivanje u EU, odnosno za područja bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike«, rekao je on.

Drobnič je podsjetio da je u proteklom periodu bilo više projekata, a da će najnoviji donijeti nova znanja i omogućiti korak dalje na putu prema punopravnom članstvu.

"Tim napretkom koji Crna Gora čini, doprinosi i rješavanju tih pitanja u regionu. Bolesti ne poštuju granice država, šire se bez pasoša i zbog toga je važno da se te mjere sprovode u svim državma i Crna Gora će dodatno, proed toga što će to biti važno za njeno integrisanje u EU, uticati pozitivno i na rješavanje tih problema u regionu", poručio je on.

Direktor Veterinarske uprave Biljana Blečić saopštila je da je 2007. godine, uz pomoć EK, urađen ogroman posao, a to je obilježavanje svih goveda na teritoriji Crne Gore.

"Tokom 2011. godine odradili smo obilježavanje malih preživara, unaprijedili sistem za goveda, svoju centralnu bazu podataka o svim gazdinstvima i držaocima životinja u Crnoj Gori i konačno imamo mogućnost da sledeću proizvodnu kategoriju životinja, svinje, odredimo krajem ove godine i konačno stvorimo potpun okvir za proizvodnju hrane", rekla je ona.

Kako je kazala, imaju mogućnost za stvaranje preduslova, a to je definisanje statusa, kao konačan zahtjev za slobodnu trgovinu životinjama i proizvodima životinjskog porijekla. "Što je važno, jer naše fabrike hrane pretenduju da svoje proizvode ponude i tržištima van Crne Gore".

"Nadam se da će, kao i u dosadašnjim projektima, teretnska veterinarska služba na najefikasniji način približiti informaciju o značaju preventive zaštite životinja od zaraznih bolesti koje predstavljaju rizik po zdravlje ljudi", rekla je Blečić.

Tim lider projekta, Federigo Santini, objasnio je da projekat ima pet komponenti – harmonizaciju nacionalnog okvira, razvoj inspekcijskih, administrativnih i operativnih procedura, krizni plan, i ojačane kompetencije i kapacitete Veterinarske uprave, Veterinaske inspekcije i dijagnostičko-veterinarske laboratorije.

Četvrta komponenta je integrisan sistem za registraciju i identifikaciju životinja i kontrolu kretanja i peta je povećan nivo informisanosti zainteresovanih strana.

"Nama je namjera da, nakon što se projekat završi, u Crnoj Gori imamo novi zakonski okvir, da imamo sistem za identifikaciju i registraciju životinja koji je u potpunosti implementiran, tako da obuhvata i svinje, pse i pčelinja društva, zatim nešto što je novo za Crnu Goru, implementacija plana za nepredviđene situacije", rekao je Santini.

Bonus video: