Green home: Da se vodi dijalog o zdravstvenom uticaju izgradnje novog bloka TE

Programski direktor Grin houma, Jelena Marojević Galić, kazala je da je u Pljevljima takvo stanje godinama unazad, ali se o tome, kako je navela, u Crnoj Gori ćuti
0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.05.2014. 12:51h

Nevladina organizacija (NVO) Grin houm /Green Home/ pozvala je danas Ministarstvo ekonomije da otvori javni dijalog o uticaju eventualne gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima na zdravlje ljudi, i omogući učešće javnosti u donošenju tako važne odluke.

Ta NVO je danas, na Rimskom trgu ispred Ministarstva ekonomije, organizovala performans pod nazivom Dva plućna krla za dva bloka termoelektrane (TE) kojim su, kako su kazali, željeli da ukažu na katastrofalnu ekološku i zdravstvenu situaciju u Pljevljima.

Programski direktor Grin houma, Jelena Marojević Galić, kazala je da je u Pljevljima takvo stanje godinama unazad, ali se o tome, kako je navela, u Crnoj Gori ćuti.

„Institucije ćute i ne objavljuju podatke o broju oboljelih, pod izgovorom da registar oboljelih u Crnoj Gori još nije uspostavljen“, kazala je Marojević Galić novinarima

To pitanje, kako je navela, dobija na značaju upravo sada kada Ministarstvo ekonomije iza zatvorenih vrata, i bez međunarodnog tendera, pregovara o izgradnji drugog bloka TE, bez objavljivanja podataka o njegovom uticaju na zdravlje ljudi u Pljevljima i u Crnoj Gori, kao ni o prekograničnom uticaju.

„Poenta današnjeg performansa je da pozovemo Ministarstvo ekonomije da otvori javni dijalog o zdravstvenom uticaju izgradnje novog bloka TE“, naglasila je Marojević Galić.

Ona je podsjetila da je predviđeno da novi blok TE, ako se izgradi, radi narednih 40 godina.

„To znači da će se nastaviti 40-ogodišnje spaljivanje lignita u pljevaljskom basenu, što svakako ima negativne posljedice po zdravlje ljudi. Na žalost, danas umjesto javnog dijaloga imamo obmanjivanje javnosti i pokušaje da se izgradnja novog bloka TE predstavi kao nešto što će riješiti ekološke i zdravstvene probleme u Pljevljima“, navela je “, pojasnila je Marojević Galić.

Ona je podsjetla i na istraživanje koje je Grin houm uradio u saradnji sa globalnim ekološkim pokretom Grinpis /Greenpeace/, i koje je pokazalo da bi novi blok TE u Pljevljima mogao prouzrokovati i do 16 prijevremenih smrti godišnje, odnosno 622 za 40 godina rada.

„Ti podaci su za nas alarmantni, i znak da hitno treba pokrenuti javni dijalog o budućim uticajima eventualne gradnje drugog bloka“, kazala je Marojević Galić.

Ona je dodala da nije prvi put da se značajni projekti rade iza zatvorenih vrata, odnosno da su podaci o njima nedostupni.

„Podaci su uglavnom nedostupni, ili su dostupni na kraju kada se završi čitav proces, što onemogućava blagovremeno učešće javnosti u donošenju odluka“, precizirala je Marojević Galić.

Ona je kazala da se u Strategiji energetike navodi da će planirani novi blok TE povećati emisiju gasova sa efektom staklene bašte i do tri puta.

„I sve druge sektorske politike i strategije upozoravaju na to da se na taj način drastično udaljavamo od ciljeva Evropske unije (EU) koja je predvidjela da do 2050. godine potpuno eliminiše emisiju tih gasova“, kazala je Marojević Galić.

To, kako je upozorila, svakako može uticati i na približavanje Crne Gore EU.

„To je vrlo osjetljivo pitanje, i upravo zato apelujemo da o tome sada razgovaramo. Jer, sada donosimo odluku za period od narednih 40 godina, i ono što danas odlučimo u vezi sa TE, dugoročna je odluka koja će imati posljedice na sve buduće generacije“, “, pojasnila je Marojević Galić.

Zato se, smatra ona, moraju razmotriti sve opcije i naći najbolja rješenja da se, makar, smanji emisija štetnih gasova.

„Ali, svakako nije dobar put neobjavljivanje podataka i isključivanje javnosti u ovom procesu“, zaključila je Marojević Galić.

Bonus video: