Crna Gora na djelu: Skoro 100.000 poruka za pomoć komšijama u nevolji

Na žiro račun Crvenog krsta Crne Gore, otvoren za ove namjene, danas do 14:30 uplaćeno je 73.601 euro
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 19:07h

Korisnici mobilnih mreža Telekom i Telenor do sada su poslali ukupno 83.402 sms poruka na broj 14543, za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH). Korisnici m:tel mreže poslali su 15.500 poruka.

SMS donatorska linija 14543 otvorena je 16. maja za korisnike sve tri mobilne mreže u Crnoj Gori, a cijena SMS-a ka tom broju iznosi jedan euro, sa uključenim PDV-om.

Kako je saopšteno iz Telekoma, korisnici te mobilne mreže poslali su 45.696 sms poruka, a ta kompanija se odriče svojih prihoda.

“Novac koji bude sakupljen preko donatorske linije biće uplaćen na račun Crvenog krsta Crne Gore, i preko Crvenog krsta Srbije i BiH upotrijebljen za saniranje štete i konkretnu pomoć ugroženom stanovništvu”, kaže se u saopštenju Telekoma.

Iz te kompanije su pozvali sve korisnike da se pridruže akciji, kako bi zajedno pokazali solidarnost i pomogli stanovnicima susjednih država čiji su životi ugroženi vremenskim nepogodama.

Korisnici Telenor mobilne mreže do jutros su na broj 14543, koji je Telenor Fondacija uspostavila sa Crvenim Krstom Crne Gore, poslali 37.706 poruka.

„Sav prihod će biti proslijeđen Crvenom Krstu Crne Gore koji će sredstva dalje opredijeliti za saniranje posljedica u područjima pogođenim poplavama“, saopšteno je iz Telenora.

Na žiro račun Crvenog krsta Crne Gore, otvoren za ove namjene, danas do 14:30 uplaćeno je 73.601 euro.

Crveni krst Crne Gore je od građana, privrednih subjekata i drugih organizacija prikupio velike količine garderobe, hrane i higijenskih artikala.

Crveni krst Crne Gore je do sada transportovao jedan kamion pomoći za Srbiju i dva za Bosnu, i ponudio Crvenom krstu Srbije i BiH besplatno ljetovanje za po 30 djece iz ugroženih područja.

Princ Nikola doniraće 5.000 eura

Princ Nikola i sekretarka Fondacije Petrović Njegoš Milica Perišić sastali su se jutros sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori kako bi izrazili žaljenje zbog velike nesreće koja je zadesila tu zemlju i vidjeli na koji način mogu da pomognu.

Princ Nikola Petrović Njegoš donio je odluku da, u ime Fondacije Petrović Njegoš, donira 5.000 eura na račun Crvenog krsta, a u svrhu pomoći naugroženijem stanovništvu.

Privredna komora otvorila posebne račune

Privredna komora Crne Gore je, u dogovoru sa Privrednom komorom Srbije i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, otvorila posebne račune na koje se mogu uplatiti sredstva za pomoć ugroženom stanovništvu u tim zemljama.

Sredstva za pomoć mogu se uplatiti na račune:

- za Srbiju - kod Hipotekarne banke, broj: 520-688-48 i

- za BiH - kod Erste banke, broj: 540-7038-80.

Herceg Novi pruža pomoć

Građani Herceg Novog, koji i sami poznaju katastrofalne posljedice elementarnih nepogoda, kao što je bio zemljotres 1979, prikupljaju pomoć na više lokacija u gradu i kroz razne institucije, u želji da pomognu postradalima.

Milorad i Milosava Knežević iz Igala donirali su 2.040 švajcarskih franaka štednje u Jugoskandiku, nadajući se da će nekome pomoći jer oni godinama ne uspijevaju da dobiju svoj novac stečen mukom.

Odbornici SO Herceg Novi opredijelili su jednu mjesečnu naknadu stradalim u katastrofalnim poplavama.

Pored pomoći opredjeljene prijateljskim opštinama ugroženim poplavama u Srbiji - Osečani, Lučani i Loznica, i opštinama Doboj i Bijeljina u BiH, Opština Herceg Novi će danas uplatiti

još 10.000 eura na žiro račun za pomoć ugroženim stanovnicima.

Institut Igalo je u saradnji s Crvenim krstom u prizemlju solitera I faze, otvorio punkt za prikupljanje pomoći za ugrožena područja.

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Montenegro airlines-om , za povrijeđene u poplavama biće obezbijedjen besplatan prevoz i rehabilitacija u Igalu.

Vaterpolisti VPK Jadran uputili su pomoć stanovništu stradalog područja i pozvali kolege iz vaterpolo kluba iz Obrenovca da ovog ljeta treniraju na njihovom bazenu na Škveru.

Kolašinci neprestano dopremaju pomoć

Na nekoliko punktova u gradu Kolašinci su i danas prikupljali pomoć u hrani, graderobi i sredstvima za higijenu za stanovništvo na poplavljenom području u regionu.

Humanitarne akcije su organizovali mladi Demokratskog fronata, kao i Ženska alijansa DPS.

Opština Kolašin građanima Srbije donirala je šleper vode, a novčane pomoći poslalo je i nekoliko kolašinskih preduzeća. Njihovi vlasnici željeli su da ostanu anonimni.

Kako su kazali u lokalnom Crvenom krstu, Kolašinci neprestano donose pomoć u prostorije te organizacije, a značajne količine vode, hrane, garderobe i sredstava za higijenu prikupljen su juče u organizaciji mladih DPS-a i glumaca Kolašinskog materskog pozorišta.

Krenuli prvi kamioni iz Bara

Danas su iz Bara krenuli prvi kamioni sa humanitarnom pomoći koju su građani prikupili za područja pogođena poplavama u Srbiji.

U jutarnjim satima, prvi je krenuo kamion sa pomoći koju je Mitropolija crnogorsko-primorska prikupila u hramu Svetog Jovana Vladimira. Od subote do danas, crkva je prikupila preko 30 tona pomoći.

U popodnevnim satima, nakon završetka procedure oko prateće dokumentacije pošiljke, za Srbiju je krenuo i kamion sa pomoći koju je prikupila grupa privrednika koji su se akciji pridružili sinoć.

Od jutros do 16 sati, oni su prikupili 6,000 litara vode za piće, dezinfekcionim priborom, pelenama i hranom za bebe. U pomoć su ovdje priskočili „Ripšed“, „Questo Quello“, Pica pab Sportska dvorana, Auto kuća Šćekić, „Rolomont“, „E plus“, „Kalamper petrol“, „La Botega“, „Nova trade“, „Tap Jović“, „Aprošped“ i HBL Montenegro, te podgorički „City Charm“ i „Pinta“.

"Uz kafu na našem redovnom okupljanju i komentare užasa koji smo gledali na TV-u, odmah smo se dogovorili da i sami pomognemo. U nadi da će ovaj naš skromni prilog pomoći i da će se što prije završiti ova agonija u kojoj je narod na pogođenim područjima, spremni smo i ubuduće za svaki vid saradnje i pomoći", rekao je „Vijestima“ Enis Đulamerović koji je bio jedan od inicijatora ovog prikupljanja pomoći.

Ispred hipermarketa „Voli“ danas je tovaren šleper robom koju su prikupili preduzetnici i privrednici koji su se od subote prvi odazvali pozivu na pomoć. U šleper je do 17 sati ukrcano 15 tona robe-hrane, odjeće, obuće i pića, a očekuje se da kamion krene za Srbiju u utorak ujutro.

Pomaže i Berane

U akciju prikupljanja pomoći za poplavljena područja u Srbiji i Bosni i Hercegovini uključili su se u beranski bajkeri. Moto klub Sokolovi pomoć prikuplja na početku glavne gradske ulice i do danas u popodnevnim satima prikupljen je značajan kontigent konzervirane hrane i vode, kao i artikala za domaćinstva.

Pomoć je prikupljana i na platou ispred CKB banke, dok su iz Opštine Berane podsjetili da se pomoć i dalje može dostavljati u novi Vatrogasni dom, na zaobilaznici. Opština je ostavila i kontakt telefone 241 107 za fiksnu telefoniju, i mobilni 067 247 492. Novčana pomoć može se uplatiti i na poseban račun Opštine Berane 510-44360-44 sa naznakom Pomoć poplavljenim područjima Srbije i BiH.

Iz Berana je za Srbiju već otišlo deset spasilaca Službe zaštite i spasavanja sa specijalizovanim vozilom, kao i prvim kontiogentom humanitarne pomoći. Ve1liki broj Beranaca u poplavljena područja otišao je samoinicijativno, među njima i odbornici DF Mladen Premović i Velimir Đurišić.

Jedan broj srednjoškolaca koji su ovih dana planirali ekskurzije odrekli su se prikupljenog novca i preusmjerili ga u humanitarne svrhe za poplavljena područja u Strbiji i BiH.

Građani Berana ne ostaju ravnodušni na ove akcije, tako da i putem fejsbuka ostavljaju komentare podrške. Tako je Igor Damjanović napisao “Svaka cast i ljudima koji su pomogli i ovoj mladosti koja se samoorganizovala. Ovakve stvari vracaju vjeru u ljude”, dok je Jasna Božović Rajević ostavila kompliment bajkerima “Bajkeri hrabrog i humanog srca!”.

Akcije prikupljanja pomoći za poplavljena područja Srbije i BiH u Beranama traju neprekidno.

Pomoć iz Rožaja

Rožajska lokalna uprava uplatila je po pet hiljada eura kao pomoć za saniranje štete u ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Gradonačelnik Nusret Kalač uputio je i telegrame saučešća.

“Vijest o žrtvama čije živote su odnijele poplave u Bosni i Hercegovini potresla je Rožajce. U njihovo i svoje lično ime iskazujem iskreno žaljenje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i porodicama nastradalih, njihovoj rodbini i prijateljima. Naše misli su i sa onima koji su uslijed elementarnih nepogoda morali da napuste svoja ognjišta, uz želju da se život u ugroženim područjima što prije normalizuje, a katastrofa nikada ne ponovi. Rožaje je spremno da ponudi svaki vid pomoći bratskom narodu u Bosni i Hercegovini i moli se da u ovim teškim trenucima imaju snage i strpljenja”, stoji u telegram upućenom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću.

Telegram “iskrenog saučešća zbog nenadoknadivog gubitka” ljudskih žrtava, Kalač je uputio i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i porodicama nastradalih u toj zemlji.

Vujanović: Nastavićemo da pružamo pomoć

Predsjednik države Filip Vujanović uputio je saučešće zbog ljudskih života i ogromne materijalne štete koje su izazvale poplave u regionu, navodeći da će Crna Gora i njeni građani nastaviti da pomažu ugroženima.

Kako je saopšteno iz kabineta Vujanovića, on je u telefonskom razgovoru sa srpskim, hrvatskim i kolegom iz Bosne i Hercegovine, Tomislavom Nikolićem, Ivom Josipovićem i Bakirom Izetbegovićem uputio saučešće zbog brojnih ljudskih života i žaljenje zbog ogromne materijalne štete koje su izazvale nezabilježene poplave.

"Crna Gora i njeni građani iskreno doživljavajući tragičnost posledica ove katastrofalne elementarne nepogode svojom solidarnošću nastaviće da pružaju neophodnu pomoć i podršku", naveo je Vujanović.

10.000 od M:tel-a

Pored otvaranja donatorske linije 14543 za svoje prepaid i postpaid korisnike, kompanija m:tel će donirati i novčana sredstva u iznosu od 10.000 eura

5.000 eura od Čelebića

Čelebić kompanija se iznosom od 5000 eura donacije Srbiji, pridružuje akciji solidarnosti koja je ujedinila cijeli region.

"Imajući u vidu da je značajan broj radnika građevinske operative Čelebić kompanije iz Bosne, a izvjestan broj njih je iz teško ugroženih područja, za sve naše radnike i njihove porodice biće opredijeljena individualna pomoć nakon procjene šteta pričinjenih poplavama", saopšteno je iz kompanije.

Prihod sa Brodet festa za poplavljena područja

Dio prihoda koji ugostitelji i hoteliejri privrednici budu ostvarili za vrijeme trajanja popularne gastronomsko- zabavne manifetscaije Brodet fest-a biće uplaćen na žiro račun Hipotekarne banke, koji je otvorio Crveni krst Crne Gore, a namijenjen je za prikupljanje pomoći za građane ugrožene poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Najavljujući jednu od najatrktivnijih manifestacija koja večera počinjenj u Pržnu, portparol Turističke organizcije Budve Darja Marović je navela da se brodet fest u organizaciji TO Budve održava već treću godinu za redom u pržnu.

“Brodet fest je događaj koji se treći put održava u jednom od najljepših mjesta na našoj rivijeri. Predviđa cjelodnevni program i uključivanje svih privrednika ovog posebno važnog dijela naše rivijere. Promocija lokalne kulture i gastronomije uz prateće zabavne, muzičke i dječije sadržaje na najljepši način najaviće početak sezone koja ovdje prva i počne. Programa počinje u 18 časova defileom gradske muzike, nakon čega počinje dječiji program za koji e zadužen animator Šanta Panta u predstavi “Bajkoteka””, kazala je Marović.

Na rivi uz gradsku plažu na nekoliko punktova biće pripreman specijalitet brodet, a uz koncerte primroskih kpala, a degustaciuju jela i vina, kako je kazala marović, posjetioci će uživati u pravom mediteranskom ambijentu Pržna.

“Zabavni dio prograjma počinje u 20.30 časova koncertom Anite Popović i grupe “Crveno i crno”, dok je zvijezda ovogodišnje brodet fest, popularni pop pjevača Željko Joksinomvić koji će nakon toga održati concert”, najavila je Marović.

Inače, bina je postvaljena na plaži i u TO očekuju da će kao i prošle godine Pržno biti malo da primi sve posjetioce.

GA: Naplata PDV-a na humanitarne SMS-ove neprihvatljiva

Građanska alijansa (GA) ocijenila je neprihvatljivim to što država, kako su naveli, naplaćuje porez na dodatu vrijednost (PDV) na SMS poruke koje su poslate na broj 14543, za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH).

„Poplave u regionu, ali i nekoliko prethodnih tragedija, pokazale su da na ovim prostorima i dalje živi humanost i solidarnost, a samo je teška ekonomska i socijalna situacija, možda, donekle stavila u zapećak konkretne aktivnosti“, smatra izvršna direktorica GA, Edina Hasanaga Čobaj.

Prema njenim riječima, ono na čemu kao društvo treba da poradimo, jeste efikasniji sistem državne pomoći i koordinacije u ovakvim situacijama.

„Neprihvatljivo je, na primjer, da se za humanitarne SMS poruke naplaćuje PDV, već naprotiv - država mora dodatano da stimuliše takve akcije“, kazala je Hasanaga Čobaj agenciji MINA.

Dvije hiljade od Notarske komore

Notarska komora Crne Gore (NKCG) opredijelila je dvije hiljade eura pomoći stanovništvu poplavljenih područja Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Upravni odbor Notarske komore Crne Gore nakon održanog elektronskog glasanja danas, 19.05.2014. godine, donio je odluku o finansijskoj pomoći ugroženim područjima Srbije i Bosne i Hercegovine u visini od 2.000€”, izjavio je predsjednik NKCG Branislav Vukićević, izražavajući nadu da će posljedice najveće prirodne katastrofe koja je u posljednje vrijeme pogodile naš region, biti što prije sanirane.

Od CKB-a deset hiljada eura

Crnogorska komercijalna banka (CKB) donirala je deset hijada eura povodom teške elementarne nepogode koja je zadesila Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Ta banka je otvorila i žiro račun broj 510- 20-77 na koji građani mogu uplatiti novac namijenjena za pomoć poplavljenim područjima, koji će biti prenijeti na račune Vlade Srbije i Bosne i Hercegovine otvorene za tu namjenu.“Imajući u vidu humanitarni karakter uplata za svrhe pomoći poplavljenim područjima, Banka neće naplaćivati provizije za uplate izvršene na naznačeni račun kod CKB-a”, kazali sui z Banke. Dodaje se da zaposleni već aktivno učestvuju u akciji individualnim donacijama.“Pozovamo naše klijente da prema svojim mogućnostima doprinesu ublažavanju posljedica prirodne nepogode koja je zadesila naše susjede”, zaključuje se u saopštenju.

Osam kontejnera za garderobu namijenjenu žrtvama poplava u Podgorici

Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada u saradnji sa Crvenim krstom će svu garderobu koja se ovih dana prikuplja u osam kontejnera postavljenih na četiri lokacije u gradu proslijediti u područja ugrožena poplavama u Srbiji i BiH.

Kontejneri se nalaze u Ulici Vuka Karadžića 16, pored zgrade u kojoj je smješten Sekretarijat za socijalno staranje (stara zgrada „Vodovoda”), ispred hard diskonta „Laković”, ispred šoping mola „Delta siti” i u Ulici Vasa Raičkovića.

“Krtoljani” otišli za Srbiju

Dvadeset pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića kod Tivta organizovano je juče sa 4 vozila otišlo za Srbiju, da pomogne u spasavanju ljudi i imovine.

„Zahvaljujući saradnji sa Opštinom Tivat i više ovdašnjih firmi, obezbjedili smo hranu, gorivo i svu neophodnu logistiku, da se bez te vrste briga, možemo posvetiti pružaju pomoći ugroženom stanovništvu Srbije,“ kazao je diplomirani inženjer zaštite i spašavanja Zoran Barbić, koji predvodi ekipu DVD „Krtoli“.

Organizacija žena Tivta i Kolo srpskih sestara Tivat od juče zajednički organizuju prikupljanje pomoći za poplavljena područja u Srbiji i BiH. „ Akcenat je na pomoći u hemijskim preparatima, hrani za bebe, pelenama. Naše članice dežuraće zajedno u Parohijskom domu u Tivtu gdje se prikuplja pomoć. Iz našeg fonda uplatili smo 500 eura, po 250 eura za Srbiju i za BiH. Apelujem na sugrađane da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji,” kazala je Blaženka Vučurović, predsjednica Organizacije žena Tivta.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Crne Gore juče je na inicijativu Tivćanina Mladena Perušine pokrenulo inicijativu da se mobiliše “određeni broj radno sposobnih ljudi, koji bi se bili voljni uputili u poplavljena područja na području Posavine, te se staviti na raspolaganje tamošnjim županijskim, gradskim i opštinskim vlastima.”

Pomoć najavili i organizatori "Trofeja Dana nezavisnosti"

Organizatori petog „Trofeja Dana nezavistnosti“, amaterskog rafting takmičenja koje će biti održano 21. maja u Kotoru, saopštili su da će uz ekipe i pokrovitelje takmičenja tog dana obezbjediti humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu iz zemalja u regionu.

Mandić u Beogradu

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić boravio je danas u Beogradu, u sabirnom centru za evakuisane iz Obrenovca koji se nalazi u Košutnjaku i u kome volontira preko 700 studenata Beogradskog univerziteta.

Lider NOVE je tom prilikom, zajedno sa rukometašima Vladom Mandićem i Predragom Peruničićem, uručio pomoć prikupljenu u Crnoj Gori i od strane ovih proslavljenih rukometnih asova.

Predsjednik NOVE je kazao da će se nastaviti sa slanjem pomoći i naveo da se raduje što je Crna Gora jedinstvena u ovom teškom trenutku zaSrbiju.

On je naglasio da nikada ne smijemo zaboraviti kakva je Srbija bila prema nama 1979. godine, kao i uvijek kroz istoriju.

Sindikalna članarina data ugroženima

Sindikalna organizacija Ministarstva ekonomije donio je odluku da se ukupni mjesečni iznos sindikalne članarine uplati kao pomoć za područja zahvaćena sa poplavama.

U saopštenju predsjednika Sindikalne organizacije Ministarstva ekonomija Bogdana Bojovića se navodi i da je svaki član te organizacije poslao poruku sa ličnog mobilnog telefona.

Cetinje: Otvoreni novi punktovi za prikupljanje pomoći

Prijestonica Cetinje, u saradnji sa kompanijom "Martex“ Cetinje , otvorila je punktove za prikupljanje životnih namirnica za ugrožene u poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Punktovi se nalaze ispred objekata kompanije „Martex“ na Balšića pazaru i u Jabučkoj ulici, a akciji su se pridružili članovi Savjeta mladih Prijestonice Cetinje i Izviđačkog odreda "Gojko Kruška“.

"Prvu pomoć danas je već obezbijedila kompanija "Martex“ Cetinje , koja je u svrhu podrške ugroženim područjima donirala prehrambene proizvode iz svog pogona u ukupnoj vrijednosti od 2.000 eura", saopšteno je iz Prijestonice.

"Martex MDM“ Beograd koja posluje kao predstavništvo "Martex“ Cetinje, danas je ugroženim područjima u Republici Srbiji direktno isporučila namirnice u iznosu od 1.000 eura

Pomoć će na Cetinju biti prikupljana dva dana, a potom će kompanija "Martex“ obezbijediti prevoz do poplavljenog područja.

Inače, od subote, Prijestonica Cetinje i Organizacija Crvenog krsta - Cetinje otvorili su prvi punkt, koji se nalazi u prostorijama Crvenog krsta.

Studentski parlament: Naša dužnost je da pomognemo

Studentski parlament apelovao je na studente i zaposlene na UCG da se priključe akciji za prikupljanje pomoći za ugrožene osobe iz regiona.

"Pomoć za ugroženo stanovništvo Srbije, BiH i Hrvatske se organizovano prikuplja na Tehničkim fakultetima, Ekonomskom, Arhitektonskom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Filozofskom fakultetu i Pravnom fakultetu.

Prioritet je da se donira pomoć u flaširanoj vodi, konzerviranoj hrani, hrani za bebe i sredstvima za održavanje higijene.

Molimo sve studente i zaposlene na Univerzitetu Crne Gore da pokažu humanost i solidarnost, te da daju svoj doprinos ovoj akciji, jer naše malo ugroženima znači puno".

Humana Andrijevica

Predsjednik Opštine Andrijevica gospodin Srđan Mašović donio je jutros Odluku da iz budžetske rezerve uplati tri hiljade eura za poplavljena područja u Republici Srbiji.

Kolegijum predsjednika opštine jutros je donio Odluku da svi zaposleni u Lokalnoj upravi i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač opština uplate 10 odsto od svojih ličnih dohodaka kao pomoć poplavljenim područjima Srbije.

Lokalna uprava danas će otvoriti žiro račun na koji će biti uplaćivana sva prikupljena sredstva o čemu će javnost svakodnevno biti obavještavana putem Radio Andrijevice.

Stratex grupa uplatila 10 hiljada eura

Investiciona Grupa Stratex koja gazduje budvanskom Mairnom, i vodi projekta izgradnje rezidencijalnog kompleks avila na Zavali - Dukljanski vrtovi, zbog teške humanitarne situacije nastale usljed poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, donijela je odluku o donaciji 10.000 eura za ova pogođena područja.

"Posebnu inspiraciju dali su nam naši radnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine zaposleni na projektima koje realizujemo u Crnoj Gori.I ako daleko od svojih domova naši zaposleni su jedinstveni i odlučni u namjeri da pomognu i doprinesu saniranju posljedica ovih tragičnih dešavanja.U nadi da će ova donacija barem malo ublažiti tešku situaciju u kojoj su se našli svi oni kojima je pomoć potrebna, nastavićemo da pratimo razvoj situacije", naveli su u Stratex grupi.

“Kotor ne zaboravlja”

Kotor ne zaboravlja” naziv je humanitarne akcije koja, u organizaciji kotorskih nevladinih udruženja koja ima za cilj prikupljanje i slanje pomoći stanovništvu poplavljenih krajeva Srbije i Bosne i Hercegovine.

U okviru ove akcije danas i sjutra od 9 do 21 sat građani mogu donirati vodu, mlijeko, konzerve, pelene i higijenska sredstva na punktovima za prikupljanje pomoći u marketima "Roda", "Voli", "Ela", "Laković", kao i u šoping centru "Kamelija".

Opština Kotor je uputila hitnu jednokratnu pomoć ugroženima u Srbiji i Bosni i Hercegovini od po 10.000 eura. Opština Kotor je ponudila i druge obilike pomoći u ljudstvu i tehnici, kao i hrani, pitkoj vodi, ćebadi i svemu čime raspolaže a što bi bilo od koristi postradalom stanovništvu Srbije i Bosne i Hercegovine.

Otvoren će biti i žiro-račun na koji će građani moći da uplate pomoć stanovništvu poplavom pogođenih područja, a u prostorijama Crvenog krsta organizovaće se prikupljanje odjeće i obuće

Opštinska organizacija Crvenog krsta organizovala je dežurstva svakog dana od 8 do 20 sati za prikupljanje pomoći stanovništu poplavljenih područja Srbije i Bosne i Hercegovine.

Akciju prikupljanja pomoći organizovala je i Srpska pravoslavna crkva u Kotoru.

Pomoć se prikuplja u prostorijama Kola srpskih sestara pored crkve Svetog Nikole u Kotoru odakle će se nositi u Podgoricu gdje će se u organizaciji Mitropolije transportovati u ugrožene krajeve.

"Svako ko želi da da svoj doprinos ovoj akciji to može učiniti svakoga dana od 8 do 20 sati", stoji u saopštenju iz Srpske pravoslavne Crkvene opštine kotorske.

Ekonomski fakultet u Podgorici: Najvažniji ispit

Studenti i zaposleni na Ekonomskom fakultetu priključili su se međunarodnoj akciji prikupljanja pomoći za stanovništvo ugroženo poplavama sa područja Srbije i BiH.

U skladu sa preporukama Crvenog krsta Crne Gore, kazali su, prikupljaju se: novčana sredstva, konzervirana hrana i flaširana voda, za bebe: mlijeko u prahu, bebi kašice, pelene i ostale higijenske proizvode, kao i garderoba i higijenska sredstva za odrasle i stara lica.

Prvog dana akcije, za manje od 5 sati sakupljeno je preko 40 paketa hrane, garderobe i higijenskih sredstava kao i više od 200 litara flaširane vode. Donirana sredstva svi zainteresovani mogu ostaviti na Fakultetu 19. i 20.maja od 8:00h – 21:00h.

Prikupljanje pomoći i u TC "Bazar"

Građani koji žele da doniraju neku materijalnu pomoć i pomognu ugroženim stanovnicima Srbije i Bosne i Hercegovine mogu to učiniti u dječijoj igraonici “Zujalica”, u tržnom centru “Bazar”, na II spratu.

Prioritet za ovaj način prikupljanja pomoći: konzervirana hrana, hrana za bebe, pelene, dječije stvari i garderoba, sredstva za higijenu i voda, poručili su iz TC "Bazar".

Dio prihoda od Brodet festa u fond za poplavljena područja

Dio prihoda koji ugostitelji i hoteliejri privrednici budu ostvarili za vrijeme trajanja popularne gastronomsko- zabavne manifetscaije Brodet fest-a biće uplaćen na žiro račun Hipotekarne banke, koji je otvorio Crveni krst Crne Gore, a namijenjen je za prikupljanje pomoći za građane ugrožene poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Najavljujući jednu od najatrktivnijih manifestacija koja sjutra veče počinje u Pržnu , portparol Turističke organizcije Budve Darja Marović je navela da se Brodet fest u organizaciji To budve održava već treću godinu za redom u pržnu.

“Brodet fest je događaj koji se treći put održava u jednom od najljepših mjesta na našoj rivijeri. Predviđa cjelodnevni program i uključivanje svih privrednika ovog posebno važnog dijela naše rivijere. Promocija lokalne kulture i gastronomije uz prateće zabavne, muzičke i dječije sadržaje na najljepši način najaviće početak sezone koja ovdje prva i počne. Programa počinje u 18 časova defileom gradske muzike, nakon čega počinje dječiji program za koji e zadužen animator Šanta Panta u predstavi “Bajkoteka””, kazala je marović.

Na rivi uz gradsku plažu na nekoliko punktova biće pripreman specijalitet brodet, a uz koncerte primroskih kpala,a degustaciuju jela I vina, kako je kazala marović, posjetioci će uživati u pravom mediteranskom ambijentu Pržna.

“Zabavni dio prograjma počinje u 20.30 časova koncertom Anite Popović i grupe “Crveno i crno”, dok je zvijezda ovogodišnje brodet fest, popularni pop pjevača željko Joksinomvić koji će nakon toga održati concert”, najavila je Marović.

Čelebić: 5.000 eura donacije Srbiji

Čelebić kompanija se iznosom od 5.000 eura donacije Srbiji, pridružuje akciji solidarnosti koja je ujedinila cijeli region i pokazala da, kada je humanost na djelu, granice ne postoje.

"Imajući u vidu da je značajan broj radnika građevinske operative Čelebić kompanije iz Bosne, a izvjestan broj njih je iz teško ugroženih područja, za sve naše radnike I njihove porodice biće opredijeljena individualna pomoć nakon procjene šteta pričinjenih poplavama", kazali su u ovoj kompaniji.

Ambasada Republike Srbije otvorila žiro-račun

Ambasada Republike Srbije zahvaljuje se svima koji žele da upute pomoć Srbiji za sanaciju poplava.

Ambasada sugeriše svim zainteresovanim fizičkim i pravnim licima da humanitarnu pomoć upućuju u novcu, jer se potrebe za određenim vrstama roba mijenjaju, kao i da dostava robe zahtijeva određenu proceduru.

U cilju lakšeg prikupljanja finansijske pomoći, Ambasada Republike Srbije u Podgorici je otvorila namjenski žiro - račun u Komercijalnoj banci a.d. Budva u Podgorici:

Svrha uplate: Donacija za poplave u Republici Srbiji

Naziv korisnika: Komercijalna banka a.d. Budva

Broj računa korisnika: 525-1-41

Poziv na broj: 3100-23292-0070200020950

Galerija

Bonus video: