Performans Green Home-a: "Dva plućna krila za dva bloka termoelektrane"

Ova NVO navodi da povećavanje emisije gasova staklene baste našu zemlju ozbiljno udaljava od klimatske politike i ciljeva EU
1 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.05.2014. 13:59h

Nevladina organizacija Green Home organizovaće sjutra u 12 časova u saradnji sa MANS-om, Centrom za zastitu i proučavanje ptica, nevladinom organizacijom Naša Akcija i Crnogorskim društvom ekologa na Rimskom trgu u Podgorici performans pod nazivom "Dva plućna krila za dva bloka termoelektrane" zbog, kako su istakli, ignorantskog odnosa nadležnih institucija koje realizuju projekat izgradnje drugog bloka teromelektrane u Pljevljima.

Iz Green home-a tvrde da i pored čestih poziva i zahtjeva Ministarstvo ekonomije i Elektroprivreda Crne Gore i dalje ne informišu javnost i građane Pljevalja o onome što oni žele i imaju pravo da znaju u vezi planirane izgradnji drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

“Umjesto da se javnost upozna sa svim efektima i rizicima koje planirana termoelektrana u Pljevljima može da ima na ekonomiju i već drastično devastiranu životnu sredinu u Pljevljima, ove institucije su odlučule da projekat izgradnje drugog bloka realizuju iza zatvorenih vrata i bez medjunarodnog tendera. Na taj način i suprotno odredbama Arhuske konvencije onemogućeno je blagovremeno učešće javnosti u donošenju odluka, a građani Pljevalja uskraćeni za informacije koje se tiču neposrednog okruženja u kome žive”, kažu iz Green home.

U saopštenju ove NVO se navodi da novi blok značajno povećava emisije gasova staklene baste i našu zemlju ozbiljno udaljava od klimatske politike i ciljeva Evropske unije, a najmanje što bi Ministarstvo ekonomije kao nosilac ovog projekta moglo da uradi je da u cilju povećanja opreza prilikom donošenja odluke o izgradnji drugog bloka što hitnije i u saradnji sa drugim resornim institucijama otvori javni dijalog na svim nivoima o mogućim zdravstvenim uticajima nastavka spaljivat lignita u pljevaljskom basenu u narednih 40 godina.

“Poražavajuća je činjenica da uprkos očiglednom trendu povećanja respiratornih i kancerogenih oboljenja na koja ukazuju stručne službe Doma zdravlja Pljevalja u svojim godišnjim izvještajima do sada nije objavljena nijedna ozbiljnija analiza o uticaju zagađenja iz termoelektrane na zdravlje stanovnika ovoga kraja. Čak sta više ti uticaji se pokušavaju minimalizovati kroz izjave različitih zvaničnika”, rekli su iz Green Home

Bonus video: