Učesnici "Tivatske regate" ipak izašli na more

"Tivatska regata" krstaša jedri se na ruti Tivat-Gospa od Milosti-Sveti Marko-tjesnac Ralo-tjesnac Verige, peraški otoci-Verige-Tivat
52 pregleda 1 komentar(a)
jedrilice, Foto: Siniša Luković
jedrilice, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.05.2014. 11:50h

Uprkos tome što Lučka kapetanija Kotor formalno nije dala dozvolu organizatorima tradicionalne "Tivatske regate" za jedrilice klase krstaš da se ta regata danas jedri u Boki Kotorksoj, 20-ak jedrilica je izašlo na more.

Prema riječima Roberta Farkaša, predsjednika Jedriličarskog kluba "Delfin" iz Tivta, u klubu su šokirani i iznenađeni odlukom inspektora bezbjednosti plovidbe u Lučkoj kapetaniji Kotor Željka Lompara da ne dozvoli održavanje regate jer se ona vozi na plovnom putu kojim danas u Boki između ostalih treba da prođu i tri velika kruzera koja dolaze u luku Kotor.

"Tivatska regata" krstaša inače, jedri se na ruti Tivat-Gospa od Milosti-Sveti Marko-tjesnac Ralo-tjesnac Verige, peraški otoci-Verige-Tivat.

"Zvanično, današnja regata se neće održati, međutim jedriličari su odlučili da će podići jedra, izaći na more i odraditi rekreativno jedrenje na ruti koja je predviđena za današnju trku. Moram napomenuti da svugdje u svijetu jedrilice oko kruzera predstavljaju atrakciju, a ne opasnost i zato me dodatno čudi ovakva odluka Lučke kapetanije Kotor. Upitno je koliko je ona legitimna i mi ćemo svakako reagovati u dogledno vrijeme protestnim pismom, tražeći da nam se objasni zakonska regulativa po kojoj je moguće zabraniti tradiciju staru 80 godina. Sutra možemo očekivati da će nam zbog kruzera zabraniti i da ribamo, što je nedopustivo jer more nije privatna svojina", kazao je Farkaš.

On je dodao da će sav prihod od prijave takmičara koji su trebali da jedre regatu, biti uplaćen na žiro račun za pomoć stradalima u poplavama koje su zadesile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Bonus video: