Princ Nikola na vezi sa Italijom

Ove godine se obilježava i 110 godina puštanja prvog radio signala sa Volujice...
68 pregleda 0 komentar(a)
Princ Nikola, Foto: Savo Prelević
Princ Nikola, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2014. 15:53h

Princ Nikola Petrović simoblično je juče uspostavio radio-vezu sa Italijom, čime je Savez radio-amatera Crne Gore obilježio 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informatičkog društva.

Ove godine se obilježava i 110 godina od puštanja prvog radio signala sa Volujice kod Bara. To je bila prva bežična radio-telegrafska stanica na Balkanu. Stanica „Volujica“ bila je povezana sa radio-stanicom u Bariju u Italiji i preko nje sa zapadnom Evropom. Svečanosti koja je održana prije tačno 106 godina, pored velikog broja građana, prisustvovali su kralj Nikola, Giljermo Markoni koji je montirao stanicu, kao i veliki broj diplomatskih predstvnika stranih država.

„Ove godine se navršava i 110 godina od početka bežičnih telekomunikacija na Balkanu, kada je četvrtog avgusta 1904. godine sa Volujice kod Bara emitovan prvi radio-telegrafski signal. U cilju obilježavanja tog značajnog datuma Savez radio-amatera Crne Gore je pripremio čitav niz manifestacija kojim ćemo obilježiti taj jubilej“, kazao je za „Vijesti“ Zoran Popović, sekretar Saveza radio-amatera.

Savez radio-amatera Crne Gore je jedna od najstarijih društvenih organizacija u Crnoj Gori.

U čast Volujice: Giljermo Markoni

„Prvi radio-tehničari i entuzijasti u Crnoj Gori su oni koji su prije 110 godina počeli da rade sa prve radio telegrafske stanice na Balkanu počev sa Volujicom kod Bara. Nakon rata 1948, formiraju se i prvi radio klubovi kao radio-amaterske organizacije a 1951. godine formira se na nivou republike Savez radio amatera Crne Gore koji je preko Saveza radio amatera Jugoslavije postao dio IARU (Međunrodne unije radio amatera)“, objašnjava Popović.

Radio-amteri u Crnoj Gori od svog osnivanja su, kako tvrde, bili pioniri uvođenja novih tehnologija.

„Naši kolege su daleke 1957. godine primili prvu TV sliku na vrhu Lovćena iz Italije; održali prvu satelitsku radio-vezu iz južne Evrope; među prvih dvadesetak zemalja u svijetu počeli su da rade radio-komunikacione veze preko meteorskih tragova i mjeseca kao pasivnog reflektora; početkom osamdesetih godina prošlog vijeka sagradili su prvi mikroračunar na bazi tada najmoćnijeg mikroprocesora; 1986. godine primili prve TV slike sa satelita i čak sedam dana u Podgorici na 33. kanalu emitovali sopstveni TV program što je tada bio i tehnološki i administrativno jako težak poduhvat; posljednjih godina aktivno koristimo digitalne modove i načine rada i u eksperimentalnom radu je prvi digitalni repetitor D-STAR sistema namijenjen za svakodnevni rad ali i za kvalitativno potpuno nov način organizacije našeg sistema radio-komunikacija u slučaju prirodnih i humanitarnih katastrofa“, kažu u Savezu radio-amatera.

Popović ističe da je radio-amaterizam kraljevski hobi, da su se njime bavile mnoge krunisane glave pa zato ne čudi što dio tog društva postaje i Princ Nikola Petrović.

„Pasionirani radio amateri bili su: jordanski kralj Husein, švedski kralj Gustav i kralj Maroka Hasan II, španski kralj Huan Karlos, tajlandski Bhumiphol Adulayadej, vladar Monaka princ Albert, sultan Omana Kabos Bin Said Al-Said, saudijski princ Talal Bin Abdel Aziz Al Saud i mnogi drugi“, kazao je Popović.

Bonus video: