Notarska komora: U toku izrada propisa kojima će se rasteretiti sudovi

Notarska komora Crne Gore danas je, na podgoričkom Pravnom fakultetu, organizovala razgovor sa studentima
176 pregleda 1 komentar(a)
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
Ažurirano: 16.05.2014. 19:24h

Predstavnici Notarske komore saopštili su da je u toku izrada propisa koji bi trebalo da dovedu do toga da notari pomognu rasterećenje sudova u nepobitnim pravnim sporovima.

Notarska komora Crne Gore danas je, na podgoričkom Pravnom fakultetu, organizovala razgovor sa studentima na temu Razvoj notarijata u Crnoj Gori.

Studente je, kako je saopšteno iz Notarske komore, zanimalo zašto notari ne pomognu rasterećenje sudova u nepobitnim pravnim sporovima.

"Odgovoreno im je da je u toku izrada propisa koji bi trebalo da dovedu do takvog rješenja, te da bi građani trebalo da vjeruju i sudovima i notarima na isti način", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u ragovoru sa studentima čulo da je još u 13. vijeku u Kotoru postojala notarska kancelarija, a da nakon dugih vjekova pauze, u Crnoj Gori već tri godine notarska profesija snaži pravni sistem države.

"U Crnoj Gori postoji 45 notarskih kancelarija, od kojih je 13 u Podgorici. Studenti su saznali i da je Notarska komora Crne Gore članica Međunarodne unije notara od oktobra prošle godine, u kojoj su komore 84 države svijeta", navodi se u saopštenju.

Odgovarajući na brojna pitanja studenata, iz Notarske komore su kazali da u Crnoj Gori važi jedinstvena notarska tarifa jednaka za sve notare, na koju je saglasanost dala Vlada, i da ne postoje jeftinije ili skuplje notarske tarife.

Bonus video: