Džouns: Prirodna sredina često žrtva nesavjesnih investitora

Konferencija o konceptu "zelenog razmišljanja", okupila ugledne stručnjake iz zemlje i inostranstva
0 komentar(a)
konferencija Zelena kultura Tivat, Foto: Siniša Luković
konferencija Zelena kultura Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.05.2014. 13:27h

Svjesni smo da je čovjeku trenutno veoma malo potrebno da uništi planetu na kojoj živi i da od svoje kolijevke napravi grobnicu čovječanstva. Govoriti o budućnosti ima smisla samo ako govorimo o akciji sada, poručio je crnogorski princ Nikola II Petrović Njegoš u Tivtu na otvaranju prve regionalne konferencije "Zelena kultura".

Organizatorti ovog dvodnevnog skupa su NVO "Krug" iz Londona i Britanski savjet.

Konferencija o konceptu "zelenog razmišljanja", održivosti u kulturi, kreativnim industrijama i urbanom razvoju, okupila je u Tivtu ugledne stručnjake iz zemlje i inostranstva, a predavači na njoj pored ostalih, i predstavnici uglednih britanskih institucija i lokalnih i regionalnih institucija i organizacija.

Prisutni su na otvaranju konferencije, imali priliku da vide insert iz stranog dokumentarnog filma o deponiji smeća Vasove vode u Beranama i agoniji kroz koju su zbog nje godinama prolazili mještani Beransela, te borbi tih građana za zdravu životnu sredinu.

Habib Lešević iz londonse "Cass Business" škole održao je kraće predavanje na temu održivosti, preduzetništva i holističkog pristupa životu, dok je princ Nikola II Petrović Njegoš govorio o revizatilazciji hortikulture u Crnoj Gori kao venom koraku na putu ka ekološkoj državi.

"Ovaj forum je dobra prilika da se naši građani i naše institucije ubijede da ne treba da propuste susret sa istorijom - da okrenu disk neobuzdane urbanizacije koja se dešava poslednjih godina i stvore novu Crnu Goru na temelju održivog razvoja. Fondacija "Petrović Njegoš" sa svoje strane želi da doprinese podizanju svijesti javnog mnjenja i da podrži akcije i ljude koji žele da unaprijede ekonomiju, održivost i solidarnost", poručio je princ Nikola.

O primjeni mjera ekološke zaštite na primjeru organizacije Olimpijskih igara u Londonu govorio je Lindon Rednidž iz britanske ambasade u Crnoj Gori dok je Daglas D. Džouns iz ambasade SAD u Podgorici naglasio da su "prirodna sredina i ekologija često bili žrtve nesavjesnih investitora na Crnogorskom primorju".

On je predstavio programe i praksu Stejt dipartmenta na smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu američkih diplomatskih predstavništava u svijetu na primjerima ambasada te države u Crnoj Gori, Ugandi, Salvadoru, Tajvanu i u Kini.Skup se nastavlja nizom predavanja na temu zeleno-plave ekonomije i održivog razvoja, te kreiranjem mreže "Plavo-zeleni san" za Crnu Goru i imenovanjem njenog koordinatora.

Bonus video: