Roditelji tvrde da su uslovljeni: Svjedočanstvo ne daju bez dva eura

Direktor Niko Raičević tvrdi da uprava škole ne stoji iza inicijative Savjeta roditelja, i da se ograđuje od nje
116 pregleda 6 komentar(a)
Osnovna škola Dragiša Ivanović, Foto: Luka Zeković
Osnovna škola Dragiša Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.05.2014. 19:29h

Roditelji učenika OŠ “Dragiša Ivanović” tvrde da im je traženo da uplate po dva eura za sanaciju fasada, toaleta i ostalih nedostataka u zgradi, pod prijetnjom da, u suprotnom, djeca neće dobiti svjedočanstva.

Više roditelja, insistirajući na anonimnosti zbog zabrinutosti od odmazde direktora Nika Raičevića i dijela zaposlenih, tvrdi da je taj uslov postavila uprava škole, uz pomoć pojedinaca u Savjetu roditelja.

Tvrde da se novac potražuje od đaka kao “dobrovoljan prilog za sanaciju školske zgrade”.

Roditelji tvrde da su nudili školi da kupe materijal za krečenje, ali da je taj predlog odbijen

Raičević, međutim, tvrdi da menadžment škole nema ništa sa tom inicijativom Savjeta roditelja:

"Menadžment se od toga ograđuje. Ni mi, a Savjet roditelja još manje, nemamo zakonsko uporište da zahtijevamo novac od djece za sanaciju".

Predsjednik Savjeta roditelja škole Žarko Božović istakao je da je riječ o inicijativi tog tijela: ”Ne tražimo odštetu već donaciju na dobrovoljnoj osnovi. I prošle godine smo na taj način sakupili novac za sanaciju objekta.

Roditelji tvrde da su nudili školi da kupe materijal za krečenje, ali da je taj predlog odbijen. Više njih je istaklo da nemaju ništa protiv da plate štetu koju su počinila njihova djeca.

"Problem vandalizma u školi treba da se personalizuje, pa da roditelji onih učenika koji ne čuvaju školsku imovinu plate ono što njihova djeca polome. Djeca iz nižih razreda ne mogu plaćati cehove svojih starijih drugova, jer smo kabinete u kojima mlađi borave opremali svojim novcem upravo mi”, kazao je jedan od roditelja.

Škuletić 2009. naredio da se novac ne smije uzimati od đaka

Iako je Ustavom Crne Gore osnovno obrazovanje besplatno, škole su godinama uzimale novac od roditelja na račun odštete.

Zbog toga je 2009. godine tadašnji ministar Sreten Škuletić donio Naredbu o zabrani utvrđivanja participacije troškova obrazovanja učenika.

"U javnim ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja zabranjuje se da se za pokriće troškova obrazovanja (nastavne i vannastavne aktivnosti) obezbjeđuju sredstva od učenika i roditelja, odnosno staratelja", piše u Naredbi.

Bonus video: