Agencija za vazduhoplovstvo mora da kaže kako vam je dala dozvolu

Zašto je ACV povećala rizik za siguran aviosaobraćaj u zoni aerodroma
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 18:27h

Iz reagovanja kompanija Porto Montenegro (PM) i Airways Montegero (AM), saznali smo epohalnu novost - saradnjom te dvije kompanije Crna Gora je dobila ne svog prvog low cost, već prvog u svijetu zero cost carriera!

Sjajnu priliku da do 16. jula ove godine besplatno lete iz Porto Montenegra, shodno Riješenju izdatom PM od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), može iskoristiti svaki građanin kojem će PM i AM na svojim „promotivnim letovima koji nisu komercijalnog karaktera“, iz vazduha promovisati ljepote Crne Gore i letjenja kao takvog.

PM i AM imaju „Ugovor o korišćenju i saradnji u helikopterskom saobraćaju” koji takođe nije komercijalnog, već duboko humanitarnog karaktera.

Imajući u vidu besprekorno višegodišnje iskustvo sa Porto Montenegrom u “poštovanju” propisa ni trenutka ne sumnjam da će svaki naredni let sa “sletilišta Porto Montenegro” do 16. jula biti besplatan i nekomercijalni, u svrhu promocije, pa pozivam sve građane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i samarićansko-filantropski duh poslovne saradnje PM i AM.

Šalu na stranu, bez obzira na to kako su PM i AM formalno knjižili i Kontroli letjenja prijavljivali svojih 18 letova proteklih dana, ostaje fakat da su ti “promotivni letovi” rađeni u svrhu reklamiranja nove komercijalne ponude tivatskog nautičkog centra i njegovih poslovnih partnera - helikopterskog čartera. Stoga, prava priroda ovih letova jeste bila KOMERCIJALNA.

Sve ovo inače, nije bila primarna tema mog teksta, već je to način na koji (ne) radi vazduhoplovna vlast (ACV). Ona nije našla za shodno da na njega reaguje niti ga pokuša demantovati, ali su se prozvanim našli oni koji od postupaka ACV imaju direktnu komercijalnu korist (PM i AM).

Vazduhoplovna vlast, a ne akteri tržišta, treba da javnosti objasne logiku da se u najosjetljivijo,j tzv. CTR zoni najprometnijeg aerodroma u Crnoj Gori, bez obavještavanja Kontrole leta i bez od nje verifikovanih navigacionih procedura, odobrava korištenje “sletišta”.

ACV treba da objasni i potrebu da se kontroverzno sletište za helikoptere otvara na manje od dva kilometra od međunarodnog aerodroma koji ima ama baš sve kapacitete i mogućnosti da pruži najbolju i nasigurniju uslugu i avionima i helikopterima.

ACV treba da objasni da li je, zbog nečijeg ekonomskog nauma da zaradi na hirovima desetak bogataša koji žele da helikopterom lete bukvalno sa svoje jahte, opravdano značajno povećati rizik za sigurno odvijanje aviosaobraćaja u CTR zoni aerodroma Tivat i za Tivćane, kojima na samo 50-tak metara visine iznad glava, leti, na primjer, helikopter “Robinson R-22”, proizveden davne 1987 godine.

Bonus video: