Naša kultura nam ne da da uživamo

Kod nas važe one “ne smiješ se opuštat, ko zna što te čeka”, “nemoj da se smiješ, sjutra ćeš oplakat”, kazao je Cerović
100 pregleda 7 komentar(a)
Radoje Cerović, Foto: Zoran Đurić
Radoje Cerović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.05.2014. 06:58h

Crnogorska kultura je takva da nas uči da na pozitivne emocije nemamo pravo, dok su negativne na neki način obaveza, a ako imate takvu kulturu, u najmanju ruku ćete biti depresivni i anksiozni, kazao je sinoć klinički psiholog Radoje Cerović.

On je na predavanju u Info centru Centra za demokratsku tranziciju poručio da nas kultura udaljava od uživanja, da muškarce po pravilu prikazuje kao agresivce, a žene kao plačljive.

“Kod nas važe one 'ne smiješ se opuštat, ko zna što te čeka', 'nemoj da se smiješ, sjutra ćeš oplakat'. Takođe, želimo manje talasanja, da zadržimo 'status kvo', da zadržimo prividnu sigurnosti, iako se ne nadamo boljem”, kazao je Cerović.

Svi ti razlozi mogu biti uzroci toga da su u Crnoj Gori rasprostranjeni poremećaji raspoloženja, uz enormnu upotrebu sedativa. Ti poremećaji, kako je objasnio, mogu biti okidač za samoubistvo.

“Tokom 2013. godina bilo je 148 samoubistava i shodno broju stanovnika imamo više od 23 samoubistva na 100.000 građana, što nas svrstava na šesto mjesto u svijetu, a prvo u regionu. Čak smo i ispred Japana, gdje se samoubistvo smatra činom časti”, kazao je on.

Cerović je upozorio da u Crnoj Gori ne postoje podaci o rasprostranjenosti poremećaja raspoloženje, kao i da nije ozakonjena profesija psihoterapeuta.

“Izjednačeni smo sa gatarama i sličnim djelatnostima, zbog čega treba uvesti red u toj oblasti”, kazao je on.

Cerović je istakao da novi terapijski pristup podrazumijeva kontrolisanu farmakoterapiju, psihoterapiju, aerobni trening i majndfulnes, koji predstavlja vježbe nekritičkog usmjeravanja svjesne pažnje, poput meditacije.

“U Crnoj Gori ne postoji ustanova ni psihijatar koji primijenjuje taj novi protokol”, kazao je on.

Cerović je bio je jedan od učesnika CDT-ovog projekta “Crna Gora na Tviteru - Uključi se u promjene!”, gdje je diskutovao sa tviterašima o psihološkoj i emocionalnoj situaciji u Crnoj Gori, depresiji, emocionalnoj inteligenciji...

Škole mjesto i za eksperiment

Radoje Cerović je rekao da su promjene moguće uvođenjem novina u obrazovni sistem Crne Gore.

“Ako možemo da u crnogorskim školama organizujemo odjeljenja gdje đaci koriste tablet računare, ne vidim razlog da ne možemo da uvedemo eksperimente koji se odnose na komunikaciju, povjerenje, pokazivanje pozitivnih misli”, kazao je Cerović.

Bonus video: