Gdje će polumaturanti: Zanatlije čeka dobra zarada

Od 2010. godine se u dva upisna roka za elektroinstalatere skoro niko ne interesuje
108 pregleda 5 komentar(a)
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2014. 19:53h

Savremeno opremljeni kabineti i metode praktične nastave, ali i siguran posao nakon srednje škole ipak nijesu dovoljna preporuka polumaturantima da konkurišu za upis na jedno od dva zanatska zanimanja u podgoričkoj Elektro-tehničkoj školi “Vaso Aligrudić”.

Iako se uprava svakog maja trudi da na što bolji način ispromoviše zanatska zanimanja, a roditeljima i đacima pojasni da je na tržištu rada manjak elektroinstalatera i montera telekomunikacione mreže, učionice predviđene za ove učenike već četiri godine ostaju prazne.

Posljednja generacija elektroinstalatera maturirala je 2010. godine, a od tada se u dva upisna roka za ova zanimanja zainteresuje jedan ili nijedan polumaturant.

Direktor škole Veselin Pićurić za “Vijesti” kaže da već godinama pokušava da ubijedi u prvom redu, roditelje da je zanimanje elektroinstalater veoma isplativo:

“Činjenica je da veliki broj ljudi iz okolnih država dođe u Crnu Goru da radi taj posao, a cijena takvog radnika sa smještajem i hranom je oko 750 eura. Ne mogu da shvatim da roditelji ne žele da upišu djecu na zanat, sa kojim će imati siguran posao i pristojnu egzistenciju”.

On napominje da zanatlije nikada neće biti bez posla, te da je jednako interesantno i isplativo i zanimanje montera telekomunikacione mreže:

Pićurić objašnjava da su polumaturanti u uzrastu kada ne mogu samostalno odlučivati, a da odluke donose na osnovu želja vršnjaka.

“Roditelji moraju da pomognu svojoj djeci da nakon srednje škole imaju perspektivu, a ne da im svojim odobravanjem odaberu budućnost statističke greške na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, ističe Pićurić.

On napominje da zanatlije nikada neće biti bez posla, te da je jednako interesantno i isplativo i zanimanje montera telekomunikacione mreže:

“Instalacije su od klasičnih kablova stigle do najsavremenijih optičkih, a u optici ima mnogo posla. Iako smo svake godine nudili ovo zanimanje polumaturnatima, nikada se nije prijavio nijedan učenik”.

Prema njegovim riječima, ni savremeno opremljeni kabineti nijesu dovoljna preporuka zanatima.

“Djeca u školi mogu da steknu sva potrebna znanja i vještine, pa po završetku srednjoškolskog obrazovanja mogu da se uhvate u koštac sa svim problemima koje se tiču elektro i telekomunikacionih instalacija. Sva djeca koja upišu ova zanimanja imaće siguran posao, a poslodavci neće morati da zapošljavaju radnike sa strane. Znam da crnogorska mladost više voli da sjedi i čeka neke fine kancelarijske poslove. Ipak, moramo shvatiti da svi moramo svojim radom da obezbijedimo svoju budućnost”, zaključuje Pićurić.

Roditelji će preko SMS-a znati ocjene

Veselin Pićurić je najavio i aplikaciju koja će obradovati roditelje – SMS dnevnik. “Od septembra, roditelji će moći da preko SMS-a dobijaju obavještenja o ocjenama i izostancima djece i to na dnevnoj bazi. Ova usluga će koštati 10 eura na godišnjem nivou”, najavio je direktor Elektro-tehničke škole u Podgorici.

Pićurić ukazuje da loši đaci ne mogu da traže sebe u zanimanjima koja su namijenjena najboljima.

Ko ne donese svoj, dobiće školski tablet

Pićurić vjeruje da će i ove godine polumaturanti vjerovatno pohrliti na četvorogodišnji smjer tehničar multimedija.

“Računarska pismenost koju đaci stiču koristeće im cijelog života. Zato smo svim učenicima ponudili da od septembra koriste tablet računare umjesto udžbenika i svesaka. Oni koji to budu željeli, moći će ipreko škole da dođu do tableta, dok će oni koji ne budu imali finansijskih mogućnosti da priušte svoj lični, moći da koriste školske”, obećava Pićurić.

Ovaj projekat je osmišljen u školi, a uspješno ga zajedničkim snagama realizuju profesori i đaci:

“Time dokazujemo da smo pandan sličnim školama u Evropi i svijetu. Ovo što mi nudimo, roditelji na zapadu u privatnim školama plaćaju preko 80.000 eura godišnje. Državne zapadnoevropske škole nemaju ovakvu opremu jer je ona jako skupa”.

Bonus video: