Perković: Crna Gora neće spomenike fašistima

"To je jedna od najvećih podvala i Vojci Crne Gore koja bi vršeći stražarsku dužnost odala najveću vojničku počast fašističkim vojnicima"
206 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 18:45h

Generalni konzul SFRJ Marko Perković poručio je da Crna Gora neće dozvoliti da je zapljusne talas fašizma, koji je zadesio Evropu.

"Antifašistička Crna Gora se mora vratiti sebi, odgovorićemo im tako da ćemo ima staviti do znanja da je zabranjen saobraćaj za fašizam u Crnoj Gori. Crnogorci neće da čuvaju mrtve fašiste", kazao je Perković, otkrivajući saobraćajni znak na putu za aerodrom u Golubovcima.

Perković je reagovao na najavu da će njemačke vojnike, čiji su ostaci pronađeni u okolini Katoličke crkve, sahraniti u Kasarni u Golubovcima.

"Iritantno je što upravo bauk fažizma pokušava da bude napetnut na perfidan način Crnoj Gori, a to je vidi kroz insistiranje njemačke Vlade da posmrtne ostatke njemačkih i drugih vojnika sahrane u kasarni u Golubovcima", kazao je Perković.

TV Vijesti, Milica Delibašić

On je rekao da bi na taj način svi koji posjećuju Crnu Goru imali priliku da prođu pored spomenika fašistima.

"To je jedna od najvećih podvala i Vojci Crne Gore koja bi vršeći stražarsku dužnost odala najveću vojničku počast fašističkim vojnicima. To bi bilo ponižavajuće za 18.300 građana koji su dali svoj život u Drugom svjetskom ratu, kao i 248 narodnih heroja iz Crne Gore", kazao je on.

On je najavio postavljanje sličnih znakova na graničnim prelazima, kasarnama u Golubovcima, Danilovgradu i Nikšiću i svim vojnim objektima na koje Njemačka bude bacila oko.

Perković je rekao da je ta nevladina organizacija predala Ustavnom sudu icijativu za ocjenu ustanovnosti i zakonitosti Sporazum između Crne Gore i Njemačke, koji tako nešto i predviđa.

On je podsjetio da je 15. maja 1945. godine kod Dravograda odigrana bitka kojom je protjeran i posljednji neprijateljski vojnik sa prostora Jugoslavije. Tada je Kosta Nađ poslao istorijski telegram: "Druže Tito, rat je završen".

Galerija

Bonus video: