Kusovac o prostaklucima u Pobjedi: To je književno djelo, a ne uvrede

Suđenje “Pobjedi” i Kusovcu radi nadoknade nematerijalne štete zbog uvreda i govora mržnje, po tužbi novinarki, zakazano je za 6. jul u podgoričkom Osnovnom sudu
133 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 17:01h

Vulgarne uvrede na račun direktorice “Monitora” Milke Tadić-Mijović i novinarke Milene Perović, koje je vladin list “Pobjeda” objavljivao tokom godinu dana, šef vladinog Biroa za komunikacije i bivši glavni urednik državnog lista Srđan Kusovac smatra književnim djelom.

Suđenje “Pobjedi” i Kusovcu radi nadoknade nematerijalne štete zbog uvreda i govora mržnje, po tužbi novinarki, zakazano je za 6. jul u podgoričkom Osnovnom sudu.

U odgovoru na tužbu zbog tekstova objavljivanih od juna 2011. do aprila 2012, advokati Slobodan Smolović i Nikola Martinović naveli su da je ona neosnovana.

Kusovac, koji je u spornom periodu bio glavni urednik lista, u odgovoru na tužbu je ocijenio kako novinarke nijesu dobro razumjele suštinu.

Bivši urednik “Pobjede” je kao prilog odgovoru na tužbu dostavio nekoliko tekstova iz “Monitora” i “Vijesti” u kojima se on pominje i koji se uglavnom tiču njegovog prelaska iz “Pobjede” u vladin biro

Marko Vešović i Šeki Radončić, čije tekstove Kusovac naziva književnim djelom, su novinarke nazivali “ološima”, “džukelama”, ”kerovima”, “zulumćarskom ekipom novinara”, “šupljoglavima”, “profesionalnim falsifikatorkama”, “lovačkim kerovima”, ”medijskim siledžijama u suknjama”, ”glupim kao točak”, ”kilomudićkama”, ”mitingaševim kerovima u suknjama”...

Kusovac ne spori opravdanost ovakvih uvreda i ne objašnjava kako su one u službi javnosti.

Milena Perović smatra kako je moguće da Kusovac, kao dugogodišnji saradnik Mila Đukanovića, ne razlikuje javni interes od interesa vrha vlasti.

Ona je u izjavi za “Vijesti” rekla da je vrhuška vlasti uplašena od gubitka moći i mogućnosti rasvjetljavanja brojnih sumnjivih poslova i zločina, pa sprovodi dugogodišnje nasilje nad novinarima, urednicima i vlasnicima nezavisnih medija.

Bivši urednik “Pobjede” je kao prilog odgovoru na tužbu dostavio nekoliko tekstova iz “Monitora” i “Vijesti” u kojima se on pominje i koji se uglavnom tiču njegovog prelaska iz “Pobjede” u vladin biro.

Među njima je i komentar direktora “Vijesti” Željka Ivanovića, koji nema veze sa tužbom. Tu je i Kusovčeva mejl prepiska, kao šefa vladinog Biroa, sa “Vijestima”, kada je tvrdio da nije dobio pitanja koja su se ticala posljednjeg teksta Marka Vešovića i uvreda iznijetih u njemu.

Takođe je kopirao 20 nastavaka feljtona “Pobjede” o vlasnicima “Vijesti” i “Monitora”, za koji je rekao da je to njegov istraživački tekst o “dotad nedodirljivim vedetama slobode i morala”.

Perović-Korać: Taj jezik mržnje je bio sistematsko nasilje nad kritičarima vlasti

Sporni tekstovi u “Pobjedi”, koji obiluju uvredama i jezikom mržnje, objavljivani su u interesu vrha vlasti i tek su dio sistematskog nasilja režima nad kritičarima i kritičkim medijima, ocijenila je Milena Perović-Korać.

"Uvođenje jezika mržnje i najnižih uvreda u državnu novinu nikako ne može biti od interesa javnosti. To zna i Kusovac, zbog čega i pokušava da sporne kolumne podvede pod termin književnog djela, kako bi, pozivajući se na umjetničke slobode, izbjegao sankcije zbog jezika mržnje i uvreda. A radi se tek o novinskim kolumnama, koje su naknadno sabrane i ukoričene", kazala je Perović-Korać.

Galerija

Bonus video: