Izvjestilac UN: Zastrašivanje medija u Crnoj Gori mora stati

Specijalni izvjestilac UN predlaže da se osigura zaštita novinara i medija od nasilja
2 komentar(a)
Su Kej Braun, Vijesti, Mihailo Jovović, Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Vijesti, Mihailo Jovović, Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.05.2014. 17:18h

Uprkos obećanjima da će osigurati bezbjednost novinara, kontunirano nekažnjavanje zloglasnih slučajeva nasilja nad novinarima produžava osjećaj nesigurnosti koji može često da zastraši medije u državi, stoji u izvještaju o Crnoj Gori specijalnog izvjestioca UN za slobodu govora Frenka la Rua.

U opširnom izvještaju, koji je La Ru sačinio nakon što je prošlog ljeta posjetio Crnu Goru, ističe se da “ovaj osjećaj dodatno pogoršava percepcija da su novinari istraživači i medijske kuće koje imaju kritički odnos prema vladi nesrazmjerno žrtve napada”.

“Napredak koji je predstavljala dekriminalizacija klevete može biti obesmišljen ako sudovi nastave da primjenjuju prestroge novčane kazne i ne zaustave neozbiljne parnice”, smatra La Ru.

Specijalni izvjestilac UN predlaže da se osigura zaštita novinara i medija od nasilja, da se identifikuju odgovorni u svim slučajevi nasilja i zastrašivanja novinara bez odlaganja i da budu privedeni pravdi, da vlast vrednuje rad istraživačkih medija u svojim izjavama i da se suzdrže od napada na te medije.

“Sudovi moraju sistematski biti svjesni međunarodnih standarda vezanih za izricanje kazni za klevetu. Vlasti moraju poštovati slobodu medija da istražuju njihove aktivnosti i suzdržati se od korišćenja sudskih instrumenta kojima zastrašuje kritičke glasove u medijima”, piše u izvještaju.

Dodaje se da vlada mora hitno da privatizuje “Pobjedu” jer njena politička pristrasnost doprinosi politizaciji medija.

“Vlada mora da osigura punu transparentnost raspodjele javnih sredstava u reklamiranju, osiguravši poštenu distribuciju svim medijima. Autonomija i puna nezavisnost javnih servisa i Agencije za elektronske medije mora biti trajno osigurana”, stoji, između ostalog, u izvještaju.

Bonus video: