MUP ukida obavezu stavljanja zimskih guma?

Pojedini predlozi odnose se na smanjenje novčanih kazni i za više od 1.000 eura
58 pregleda 28 komentar(a)
Stanje na putevima, Foto: Savo Prelević
Stanje na putevima, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.05.2014. 19:31h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević formirao je Radnu grupu za izmjenu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Iz MUP-a je saopšteno da će radna grupa, kojoj će pomagati ekspert iz Hrvatske Robert Čop, razmotriti nekoliko rješenja iz Zakona, koja se, prije svega odnose na kaznenu politiku i obaveznu upotrebu zimske opreme.

"To je pitanje izazvalo izuzetno veliku pažnju javnosti, a dosadašnje iskustvo u primjeni Zakona je pokazalo da postoji potreba da se trenutna rješenja dodatno razmotre. Izmjenama zakona želi se promijeniti kaznena politika kako bi se novčane kazne uskladile sa platežnom moći građana. Novčane kazne jesu veoma efikasan način da se utiče na svijest građana da poštuju odredbe zakona, međutim moraju biti srazmjerne ekonomskim prilikama u državi", saopšteno je iz MUP-a.

Oni su pojasnili da će nacrtom biti uređeno i obezbjeđivanje parking prostora za lica sa invaliditetom na drugačiji način, propisivanje evidencije o saobraćajnim nezgodama, propisivanje mogućnosti da se zahtjev za registraciju vozila može podnijeti elektronskim putem.

"Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na izmjenama Zakona o javnom redu i miru. MUP će predložiti da se izmjeni visina novčanih ali i zatvorskih kazni. Pojedini predlozi odnose se na smanjenje novčanih kazni i za više od 1.000 eura. O predlozima MUP-a vezanim za oba zakona, kasnije će se izjasniti Vlada i Skupština Crne Gore", piše u saopštenju.

Bonus video: