Podgorica: Prilazne rampe i zvučni semafori za osobe sa invaliditetom

U zoni autobuske i željezničke stanice, kao i u zoni organa lokalne uprave i ustanova socijalne i dječije zaštite radiće se na postavljanu prilaznih rampi i parking mjesta
57 pregleda 1 komentar(a)
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2014. 17:40h

Prilazne rampe za osobe sa invaliditetom biće izgrađene na više od 30 javnih površina u Glavnom gradu.

To je saopšteno nakon sastanka ministra rada i socijalnog staranja Predraga Bošković i sekretara Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, Snežane Mijušković, koji su saglasni da je jedna od prioritetnih aktivnosti uklanjanje arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi.

„Obezbjeđenje pristupačnosti za osobe smanjenje pokretljivosti i osobe sa invaliditetom u pogledu fizičkog okruženja i poštovanja ljudskih prava su aktivnosti na kojima će zajednički raditi Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) i Glavni grad“, kaže se u saopštenju tog resora.

Kako se navodi, rampe za OSI radiće se na preko 30 javnih površina među kojima su ulice Vuka Karadžica, Marka Miljanova, Vuka Đurovića, Stanka Dragojevića, Svetozara Markovića, Bulevaru Svetog Petra Cetinjsog, Marka Radovića, Ivana Milutinovića, Slobode, Vuka Karadžića itd.

„Za lakše kretanje OSI na četiri raskrsnice - Bulevar Svetog Petra Cetinjskog sa Bulevarom Džordža Vašingtona, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog sa ulicom Marka Miljanova, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog sa ulicom Stanka Dragojevića, ulica kralja Nikole sa ulicom Bracana Bracanovića, bićže postavljeni zvučni semafori.

U zoni autobuske i željezničke stanice, kao i u zoni organa lokalne uprave i ustanova socijalne i dječije zaštite radiće se na postavljanu prilaznih rampi i parking mjesta za OSI.

„Sagovrnici su se saglasili da će se u narednom periodu još više raditi na otklanjanju fizičkih barijera za nesmetano kretanje OSI, ali i na njihovom zapošljvanju, obrazovanju, adekvatnijem pružanju zdravstvene zaštite, razvijanju socijalnih usluga za njihovu veću uključenost u zajednici“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: