Političari ne odgovaraju na pitanja o razvoju biciklističke infrastrukture

Cilj je da se partije i koalicije izjasne o precizno definisanim problemima koji se odnose na održivi razvoj i rješavanje infrastrukturnih nedostataka Podgorice
4 komentar(a)
Critical mass, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Critical mass, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2014. 10:09h

Nijedna politička partija i koalicija nije odgovorila na pitanja o razvoju biciklističke infrastrukture u Podgorici i okolini, iako je rok za to bio 10. maj, saopšteno je iz NVO Biciklo.me.

U saopštenju te NVO koje potpisuje Dejan Tofčević, navodi se da je njihov cilj bio da se partije i koalicije izjasne o precizno definisanim problemima koji se odnose na održivi razvoj i rješavanje infrastrukturnih nedostataka Podgorice. Kroz to je, kako je saopšteno, trebalo da se očituje njihova kompetencija i sposobnost da se suoče sa rastućim problemom sve brojnije biciklističke populacije, inače građana i građanki Glavnoga grada.

"Rok za odgovore na naša pitanja bio je 10. maj, ali, na žalost, do danas nijesmo dobili odgovor ni od koga. Jedino su nas podržali iz koalicije SDP i Pozitivne Crne Gore, ali bez konkretnih odgovora na naša pitanja", kazali su u NVO Biciklo.me

Iz te NVO političkim partijama i koalicijama su postavljena sljedeća pitanja:

• Da li vaša partija/koalicija smatra da treba povećati udio biciklista u ukupnom saobraćaju Podgorice, sa sadašnjih manje od 1%?

• Da li vaša partija/kolicija smatra da bi državni i gradski službenici trebali da koriste bicikle kao službena vozila, a da službene automobile koriste samo u izuzetnim prilikama?

• Da li vaša partija/koalicija smatra da bi određene zone u Podgorici trebalo rezervisati za bicikliste i pješake, kao i definisati zone smirenog saobraćaja u užem centru grada?

• Da li vaša partija/koalicija smatra da je Podgorici potreban savremeni sistem za iznajmljivanje bicikala?

• Da li bi vaša partija/koalicija bila spremna da pokrene/podrži inicijativu da jedan dan nedjeljno uži centar Podgorice bude rezervisan za pješake i bicikliste?

• Da li ćete, ako budete vlast u Podgorici, prionuti na pripremanje projekta gradnje biciklističke infrastrukture?

• Da li bi vaša partija/koalicija bila spremna da podrži idejni projekat izgradnje biciklističkih staza od Podgorice prema Danilovgradu, Golubovcima i Tuzima?

Bonus video: