Korito Bistrice na više mjesta pretvoreno u divlju deponiju

U neposrednoj blizini Bistrice smješteni su neki od najvećih industrijskih objekata u opštini Nikšić kao što su: Željetara, Pivara AD Trebjesa, mljekara Nika...
64 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2014. 08:24h

Od rječnih tokova u Nikšiću korito rijeke Bistrice je najugroženije u pogledu nelegalnog odlaganja otpada. Opterećeno je raznim oblicima zagađanja porijeklom iz industrije i domaćinstva tako da je korito na više mjesta pretvoreno u divlju deponiju, saopšteno je iz Društva mladih ekologa Nikšić, koje realizuje projekat "Povećanje stepena zaštite rijeke Bistrice".

U neposrednoj blizini Bistrice, kako navode iz te organizacije, smješteni su neki od najvećih industrijskih objekata u opštini Nikšić kao što su: Željetara, Pivara AD Trebjesa, mljekara Nika.

"Uz tok bistrice nalaze se i neka manja preduzeća poput: pilane, separacije za skladištenje šljunka, preduzeće za proizvodnju betonskih blokova, otpad. Na 50m od Bistrice nalazi se OŠ Braća Labudović, a na 150m od Bistrice smješteni su stadioni FK Čelik i FK Sutjeska. Rijeka Bistrica u jednom dijelu protiče na svega 2,5km od centra grada", navodi se u saopštenju Društva mladih ekologa Nikšić.

U ovoj fazi projekta, to Udruženje će tokom obilaska toka rijeke Bistrice prikupljati građu o trenutnom stanju. Finalnu obradu podataka će realizovati sa Sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine SO Nikšić, koji je i saradnik na projektu.

"Ocjenjivanjem trenutnog stanja u pogledu zagađenosti rječnog korita od čvrstog otpada dobićemo podatke koji će nam služiti kao polazna osnova za buduće aktivnosti", kazali su u toj organizaciji.

U planu je da projekat „Povećanje stepena zaštite rijeke Bistrice“ bude realizovan kroz sedam faza u trajanju od osam mjeseci. Neki od njih su štampanje i podjela edukativnih materijla, formiranje „Savjeta za zaštitu rijeke Bistrice“, čišćenje korita kod mosta braće Perunović, Farbanje ograda na mostovima, postavljanje kontejnera i informativnih tabli...

Projekat je finansijski podržan u okviru IPA programa Asosijacija agencija lokalnih demokratija.

Galerija

Bonus video: