Sporazum o saradnji između opština Nikšić i Seans Penjo

"Pokrajina Ćako je poznata po tome što su se u nju prvi Crnogorci doselili 1917.godine, tu ostali i formirali svoje domove"
64 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Grbović, Herardo Ćipolini, Foto: Ivan Petrušić
Veselin Grbović, Herardo Ćipolini, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.05.2014. 09:38h

Predsjednici opština Nikšić i Seans Penjo, iz provincije Ćako u Argentini, Veselin Grbović i Herardo Ćipolini, potpisali su danas sporazum o saradnji.

"Pokrajina Ćako je poznata po tome što su se u nju prvi Crnogorci doselili 1917. godine, tu ostali i formirali svoje domove. Poslije skoro sto godina uspostavljamo prijateljske odnose i nadam se da će se ta saradnja u narednom vremenu još više produbljivati”, kazao je Grbović.

On je podsjetio da je premijer Argentine Horhe Kapetanić porijeklom iz Crne Gore.

Seans Penjo je drugi po veličini grad u provinciji Ćako, a među prvima koji su ga naselili bili su Crnogorci, pretežno iz okoline Nikšića.

"Put od Argentine do Crne Gore je dug, ali kada se prijatelji sreću onda nema velikih prepreka”, kazao je Grbović.

Ćipolini je kazao da je Agentina Crnogorcima prije skoro stotinu godina pružila ono što su tražili – dom, mir i posao, a da danas u Seans Penju žive pripadnici 18 nacionalnosti.

"Za nas je potpisivanje sporazuma ogromna čast jer je riječ o prvom sporazumu koji se potpisuje između Crne Gore i Seans Penja. Moj dolazak ovdje predstavlja i zahvalnost vašim precima koji su došli u našu zemlju”, kazao je Ćipolini.

On je istakao da bi uskoro trebalo da se uradi popis stanovnika Seans Penja koji su porijeklom iz Crne Gore tako da bi se znalo koliko danas u tom gradu živi Crnogoraca.

Ćipolini je zajedno sa direktoricom Centra za kulturu toga grada Alisijom Ganjom i crnogorskim počasnim konzulom u Argentini Dragom Mićunovićem posjetio i Filozofski fakultet i dogovorena je saradnja koja obuhvata i ponudu za stipendiranje naših studenata. Studentima i profesorima studijskog programa za španski jezik prikazan je film, a Ćipolini je održao predavanje o značaju crnogorske imigracije u Seans Penju i provinciji Ćako.

Bonus video: