Tone zemljišta sa "Lušticinog" gradilišta zamutile more

Zemlja se rasula u vodi i zamutila jednu od najljepših uvala na Crnogorskom primorju
58 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2014. 18:42h

U dijelu zaliva Trašte, odnosno u uvali Oblatna na dijelu poluostrva Luštica došlo je do ozbiljnog ekološkog incidenta kada je više tona zemlje sa gradilišta lukobrana prve od dvije marine komplaksa Luštica Bay, dospjelo u more i zamutilo morsku površinu na više od nekoliko stotina hiljada kvadrata.

Udari talasa nošenih snažnim južnim vjetrom u početni dio lukobrana ispred tzv. Marina Villagea budućeg turističkog resorta Luštica Bay, sa gradilišta su u more oborili više desetina kubika zemlje-crvenice. Zemlja se rasula u vodi i zamutila jednu od najljepših uvala na Crnogorskom primorju, na čijem je dnu inače, kristalno bijeli i sivi izuzetno sitan pijesak.

Cijela uvala Oblatno, posebno dio ispred elitnog kupališta „Almara Beach“ koje važi za jedno od najljepših i najotmenijih na Crnogorskom primorju, juče je pružala tužnu sliku opšte nebrige ljudi prema prirodi i potrebe da se građevinski radovi odvijaju uz minimalne štetne uticaje na okolinu.

Foto: Siniša Luković

Iz kompanije „Luštica Development“ „Vijestima“ je saopšeno da je priroda radova na izgradnji lukobrana nove marine takva da se slični događaji mogu očekivati do njegovog završetka, a što je po njihovom tumačenju, pokazala i Studija uticaja na životnu sredinu koju su napravili prije početka izgradnje marine i na nju dobili saglasnost nadležnih državnih organa.

„Iako su mu bočne strane, glava lukobrana i pokrov, od kamena ili armiranog betona, sama osnova i središte lukobrana je od krša i zemlje, pojedinačne težine izmedju 4 i 100 kilograma. I u samoj procjeni uticaja na životnu sredinu, navedeno je da je gotovo neizbježno da će tokom gradnje lukobrana, povremeno dolaziti do rasipanja dijela ovog materijala u obliku sedimenta u more. Tokom određenih vremenskih prilika, pojava širenja tog sedimenta može zahvatiti i šire područje, a sam intenzitet zamućenja vode zavisi od materijala koji se u tim momentima bude koristio na gradilištu“, kazao je „Vijestima“ Omar Farid, direktor projekta i razvoja u kompaniji „Luštica Development“.

Foto: Siniša Luković

Na pitanje kakve će mjere predostrožnosti ubuduće preduzeti da zemljom i blatom potpuno ne unište pjeskovito podmorje uvale Oblatna, Farid je odgovorio da su oni to već učinili.

„Uspostavli smo projektovani sistem mjera na smanjenju negativnog uticaja ovih radova na okolinu, kako more tako i obalu. “Luštica Development“ je preduzela sve neophodne mjere zaštite, ali ipak radovi na ovakvom tipu objekata će neizbježno dovesti do pojave određene količine vidljivog sedimenta u morskoj vodi i to se ne može u potpunosti izbjeći.Moram naglasiti da je ovaj efekat kratkotrajan i da ne soatvlja nikakve negativne posljedice na životnu sredinu“, ističe Farid naglašavajući da se prilikom gradnje lukobrana „ne koriste nikakve toksične materije, već samo materijal od iskopa sa gradilišta golf-terena na Luštici“.

Foto: Siniša Luković

Mještani Krtola koji su se zgražavali i protestovali zbog izgleda mora u Obaltnoj, „Vijestima“ su ukazali i na činjenicu da uvalu opet dodatno zagađuje kanalizacioni sistem Kotor-Tivat-Trašte, jer je cjevovod opet, po ko zna koji put za redom, pukao neposredno ispod velikog betonskog tornja na Oblatnoj. Stoga sadržaj kanalizacije dva grada, umjesto da bude odveden u more podvodnim ispustom dugim oko 3 kilometra, curi na samoj obali i hridinama, na oko pola kilometra južno od mjesta gdje Luštica Development završava prvih 10 stambeno-poslovnih objekata svog kompleksa Luštica Bay.

Galerija

Bonus video: