Podgorica: Dvije parcele za činovničke zgrade

Agencija za stanovanje traži model po kojem će oni koji dobiju ključ metar kvadratni stana plaćati po najpovoljnijim cijenama
67 pregleda 2 komentar(a)
ključ, stan, Foto: Shutterstock
ključ, stan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2014. 19:55h

Agencija za stanovanje će uskoro raspisati dva javna poziva za gradnju stanova za potrebe zaposlenih u privrednim društvima čiji je osnivač Glavni grad.

Direktor Agencije Vladimir Tomović kazao je da je Skupština donijela odluku da učešće Glavnog grada u izgradnji budu dvije parcele i komunalno opremanje za te dvije lokacije, a da zaposleni samo plaćaju cijenu izgradnje po metru kvadratom.

"Tražimo model koji će biti najpovoljniji i koji će zaposleni moći da finansiraju kako bi i oni pod povoljnim uslovima mogli da dođu do krova nad glavom", kazao je Tomović.

Pored poboljšanja uslova stanovanja, u nadležnosti Agencije su i poslovi održavanja stambenih objekata, za koje su, kako ističe Tomović, građani poprilično zainteresovani.

Ističući da građanima nude mogućnost sufinansiranja radova na zajedničkim djelovima stambenih zgrada sa 50 odsto sredstava iz budžeta grada, Tomović je istakao da je najveće interesovanje za sanaciju fasada.

"Budžetom je za ovu godinu za sanaciju fasada predviđeno 250.000 eura. Već imamo sklopljenih šest ugovora koje ćemo početi da realizujemo krajem ovog mjeseca. U završnoj smo fazi dogovora sa još četiri skupštine etažnih vlasnika koje će vjerovatno ući u posao sanacije fasada u saradnji sa Agencijom za stanovanje i glavnim gradom", rekao je Tomović.

On je kazao da sa pojedinima još nijesu potpisali ugovor, "jer problem predstavljaju jedan do dva stanara koji ne mogu da izdvoje ta sredstva ili ne žele da učestvuju u tim radovima sa komšijama".

Najviše fasada je, kako je kazao, urađeno u Bloku pet, a ima interesovanja i iz centra grada, Zabjela i dijela oko Gintaša.

Tomović je kazao da interesovanje građana postoji i za sufinansiranje sanacije ravnih krovova, koje rade uz pomoć klasičnih hidroizolacionih materijala ili najsavremenijih materijala na bazi membranskih zaštita.

"To su takozvane sika izolacije, koje su postojanije i za područje Podgorice preporučljive jer bolje trpe toplotu koja je ljeti u glavnom gradu veoma izražena. Već imamo nekoliko ugovora za sanaciju ravnih krovova koji su potpisani i biće realizovani u narednih nekoliko mjeseci", kazao je Tomović.

Tomović je istakao da je nešto manje interesovanje za sufinansiranje molersko - farbarskih radova i osposobljavanje stepenišne rasvjete u ulazima zgrada.

Ekipe Agencije će u narednih desetak dana, kako je naveo, završiti rekonstrukciju objekta od 110 metara kvadratnih mjesne zajednice Vranj-Vladne, navodeći da su privedeni kraju i radovi na adaptaciji sale zadružnog doma u Donjoj Gorici. Tomović je kazao da su Tološku šumu, kod trim staze, ogradili sa dvije strane, te da je u planu, kada se uskladi projekat, da se nastavi sa ograđivanjem sa još dvije strane.

"To je neka prva faza revitalizacije tog dijela Tološke šume. Partner u tom poslu je CG Telekom, koji je obezbijedio sredstva za ograđivanje tog prostora", kazao je Tomović.

Do 101. stana sredinom iduće godine

Tomović je kazao da izgradnja zgrade sa 101-im stanom teče po planu i da će biti završena do sredine iduće godine.

"Postoje dvije lamele i na jednoj se radi treća etaža grubih građevinskih radova, a na drugoj lameli je u toku gradnja prve etaže. Mnogo više je moralo da se radi na temeljima nego što je bilo planirano, ali to ne utiče na cijenu ni rok", kazao je Tomović.

Stanovi se grade za osobe u stanju socijalne potrebe, zaposlene u Glavnom gradu i potrebe eksproprijacije.

Ugovorena vrijednost je 2,8 miliona eura.

Ograde nestaju sedmično

Svakodnevna aktivnost radnika Agencije je, kako ističe Tomović, i uklanjanje grafita neprimjerenog sadržaja i popravke bulevarskih ograda.

"Na pojedinim lokacijama imamo često uklanjanje djelova bulevarske ograde, jer nesavjesni građani uklone po jedan panel ili stub da bi se mogla ulica prelaziti na mjestima koja za to nijesu predviđena.To može dovesti u opasnost i ljude koji to rade i nekoga ko bi tuda prolazio ulicu", kazao je Tomović.

On je kazao da na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog svake nedjelje, makar jednom, moraju popravljati ograde.

"Postavljena je i bulevarska ograda u dužini od 500 metara od pasarele prema stadionu FK Kom, gdje su, najčešće, djeca koja idu u obližnju školu prelazila ulicu na nepredviđenom mjestu", kazao je Tomović.

Bonus video: