Filipović: Prijete mi zbog Kraljičine plaže

Filipović je naveo da je problem što se zemljište prodaje po 50 eura po kvadratu
53 pregleda 49 komentar(a)
Ljubo Filipović, Foto: Vuk Lajović
Ljubo Filipović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.05.2014. 07:16h

Potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović ponovio je juče da je ugovor o prodaji 23 hektara opštinske zemlje u zaleđu Kraljičine plaže, štetan za Budvu i državu, te da su upravo zbog njegove odluke o povlačenju saglasnosti na ovaj posao, njegova porodica i on lično već punih deset dana izloženi prijetnjama.

Filipović je potvrdio da je u budvanskoj policiji podnio prekršajnu prijavu zbog prijetnji, ne želeći da govori o tome ko mu prijeti, uz naglasak da se ne „osjeća ni malo prijatno“ zbog cijele situacije u kojoj se trenutno nalazi.

„Vijesti“ su prekjuče objavile da je Filipović podnio prijavu protiv budvanskog ugostitelja Gorana Đuričkovića zbog prijetnji, koji je u policiji zajedno sa dva svjedoka ustvrdio da je od njega tražen mito.

„Posljednjih deset dana, ja i moja porodica smo izloženi pritiscima. Niko razuman, a samim ti i ja, ne može da ne posumnja u uzročno-posljedičnu vezu sa mojim javno izrečenim stavom u posljednje vrijeme. Dopis o prijetnjama sam prije odlaska u policiju uputio na sve relevantne adrese i nemam sumnje da će institucije učiniti sve da se meni i mojoj porodici obezbijede normalni uslovi za život i rad“, istakao je Filipović.

Upitan da li je od policije tražio zaštitu, Filipović je kazao da ne može da kaže da se posljednjih deset dana osjeća prijatno.

„Napada nije bilo, postojao je jedan neprijatan susret, kome su prethodile poruke i pozivi telefonom, u kojima su izrečene direktne prijetnje meni i članovima moje porodice“, kazao je Filipović.

Ne želeći da govori o tome ko mu prijeti, Filipović je istakao da je podnio prekršajnu prijavu policiji, bez, kako je naglasio „ ikakve namjere da se bilo ko tereti, već da takav odnos prema ljudima koji se bave javnim poslom mora prestati“.

Osvrćući se na navode da je tražio mito, Filipović je to ocijenio komičnim.

Filipović je ustvrdio da on nikada neće dati saglasnost na kupoprodajni ugovor za Kraljičinu plažu, navodeći tri ključna problema zbog kojih je on štetan.

„Prvi problem je što država prodaje svoje neurbanizovano zemljište, za koje se obavezuje da će ga u određenom vremenu nakon prodaje urbanizovati u skladu sa željama kupca. Samo po sebi ova činjenica je diskutabilna. Da ja imam svoju ličnu imovinu, kao i svi ostali, trudili bi se da joj uveličate vrijednost, a samim tim i dobit nakon prodaje. U trenicima kada imate ograničene resusrse, i materijalne i vremenske, možemo biti prinuđeni da svoju imovinu prodamo, jer nijesmo sposobni da tu dodatu vrijednost ulaganja obezbijedimo. Zemljište koje se nalazi u zaleđu Kraljičine plaže, nije ni moje, ni vaše, niti bilo čije privatno, već državno. Država posjeduje sav potencijal u svojim rukama da izmjenom planskih dokumenata uveliča vrijednost. Postvite pitanje, da li bi iko, ko ima svu moć državnog aparta u svojim rukama, svjesno dozvolio da proda po umanjenoj cijeni. Ja lično ne bih“, kazao je Filipović.

Filipović je naveo da je problem što se zemljište prodaje po 50 eura po kvadratu.

„Znači, zemlju koja je zvanično procijenjena na 95 eura po kvadratu, kako je slučaja sa zemljom u vlasništvu opštine Budva, prodajemo za bezmalo upola manje. Ja tu vidim koliziju sa Zakonom o državnoj imovini“, ocijenio je Filipović.

Kao treći problem, zbog koga je povukao saglasnost, Filipović je naveo da se ugovorom prejudicira odluka parlamenta.

Bonus video: