Žabljak: Snjegočistač počeo probijati sniježne namete sa regionalnog puta

Ovaj putni pravac predstavlja poslednji je u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja
57 pregleda 1 komentar(a)
Žabljak snijeg, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak snijeg, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 10.05.2014. 11:54h

Snjegočistač Komunalnog preduzeća iz Žabljaka počeo je probijati sniježne namete sa regionalnog puta koji južnim padinama Durmitora povezuje 52 kilometra udaljene Žabljak i Plužine.

Ovaj putni pravac predstavlja poslednji je u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja. Ovog puta dvadesetak dana ranije je protekla zima bila blaga, za razliku od prethodne kada je čišćenje trajalo 11 dana i završeno 07. juna.

Operatera Velja Popovića zatekli smo na prevoju Sedlo kojim se put pruža kotom od 1907 metara. Iza njih je nekoliko probijenih nameta, po neki visok skoro tri metra. I tako će biti redom, put je ponegdje kopan a ponegdje pod snijegom, kroz Dobri do, preko Prijespe i kroz Todorov do. Sve to u dužini od desetak kilometara.

„Veoma trdog skoro zaleđenog snijega“ kaže Popović koji nije mogao prognozirati kad će posao biti završen.

Osim što povezuje Žabljak i Plužine, ova saobraćajnica je dio kružnog puta oko Durmitora dugog 85 kilometara. Veoma atraktivna turistička ponuda pozanata je i kao „Durmitorski prsten“ jer opasuje ovu planinu sa svih strana a turistima koji je obilaze pruža prelijepe kadrove zbog čega je i pogodna za foto safari.

Prohodnost ovog puta je važna i za jezerske i pivske stočare zbog izdiga na katune. Čišćenje puta pogoduje turističkoj privredi jer je sezona raftinga Tarom odavno u zamahu a ovo je najkraći put od Žabljaka do Šćepan polja gdje rafteri pristaju na obalu, sjedaju u vozila i vraćaju se na Žabljak. Turistički značaj ovog puta potvrdili su i turisti koji su pristizali do snjegočistača a potom se vraćali. Svako zaustavljanje koristili su za posmatranje ambijenta, nijesu krili oduševljenjem onim što su vidjeli ali i činjenicom da je turistička Crna Gora sklad kontrasta, kupanja na moru i grudvanja na Durmitoru.

Bonus video: