Potvrđena prva presuda zbog diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije

Izraženo zadovoljstvo presudom koja predstavlja podsticaj predanom radu na izgradnji tolerantnog i inkluzivnog društva
0 komentar(a)
Slobodan Radonjić, Foto: Boris Pejović
Slobodan Radonjić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2014. 15:44h

Profesoru učiteljskog studija na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Slobodanu Radonjiću potvrđena je prva presuda zbog diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije.

Kako je saopšteno pred Osnovnim sudom u Podgorici, po tužbi nevladinih organizacija "LGBT Forum Progres" i Centar za antidiskriminaciju "Ekvista", tri godine je vođen postupak zbog zaštite od diskriminacije protiv prof. dr Radonjića.

Sredinom maja 2013. godine presudom je Radonjiću zabrajeno ponavljanje radnje diskriminacije objavljivanjem tekstova i isplati troškove postupka u iznosu od 900 eura dok je dnevni list "Dan" dužan da objavi presudu u cijelosti, u roku od 15 dana od pravosnažnosti.

Radonjić je uložio je žalbu na prvostepenu presudu koju je Viši sud odbio na sjednici Vijeća 8. aprila 2014. godine.

"Pravosnažnost presuda Osnovnog Suda u Podgorici ima istorijski značaj i potvrđuje u praksi riješenost i posvećenost crnogorskog sudstva daljoj izgradnji vladavine prava i afirmaciji ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava i sloboda svih građana", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres i Ekviste.

"Prof. dr S.R., oglasio se, 9. maja 2011. godine, ličnim saopštenjem u dnevnoj novini “Dan”, u kojem je, iznio niz kvalifikacija i stavova kojima je otvoreno vrijeđao i ponižavao građane Crne Gore, homoseksualne orijentacije. Takvim stavovima dovedena je u pitanje i društvena prihvaćenost i bezbjednost LGBT osoba. Prvostepeni sud, a što je potvrđeno presudom drugostepenog suda, je našao da je prof. dr S.R. "osim što je izvršio neposrednu diskriminaciju, dao je i podsticaj da se ovaj dio populacije diskriminiše po osnovu seksualne orjentacije", te nadalje podsjetio da je Svjetska zdravstvena organizacija 17. maja 1992. uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih oboljenja, dok je Američko psihijatrijsko udruženje homoseksulanost izbacilo iz grupe poznatih psiholoških poremećaja još 1973.godine", navodi se u saopštenju.

Sud je, kako se dodaje, utvrdio da je Radonjić "osim što je propagirao svoj stav putem javnog glasila počinio i teži oblik diskriminacije", imajući u vidu da je javnim putem tvrdio da "zoofiliju i pedofiliju smatra vidovima homoseksulanosti kojih ima od 7 do 10", a za koje je Sud utvrdio da nema naučnog utemeljenja.

"Sud je zauzeo stanovište da je prof. dr S.R. povrijedio pravo na privatnost građana(seksualna privatnost), pravo na okupljanje i diskriminatorno se ophodio, te je to svakako imalo prevagu u odnosu na njegovo pravo na slobodu izražavanja. I Viši sud u Podgorici stoji na stanovištu da se sloboda izražavanja ne može zloupotrebljavati i ljudima drugačijeg opredeljenja/orijentacije ugrožavati njihova prava".

Nevladine organizacije “LGBT Forum Progres” i Centar za antidiskriminaciju “Ekvista” izrazile se zadovoljstvo presudom Višeg suda koja, kako su saopštili, predstavlja izuzetan podsticaj predanom radu na izgradnji tolerantnog i inkluzivnog društva.

"Potvrda presude Osnovnog suda u Podgorici kojim je utvrđena i zabranjena dalja diskrimimnacija jeste i poruka kompletnoj javnosti da poštuje naučne činjenice ali i domaće i međunarodne standarde u vezi sa seksualnom orjentacijom i rodnim identitetom".

Bonus video: