Čedomirć Popović bi se mogao suočiti sa kaznom do 40.000 eura

Popović, koji je krajem prošle godine zatražio od Glavnog grada da mu omogući legalizaciju magacina, tvrdi da ima dozvolu
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2014. 19:14h

Biznismen Čedomir Popović, vlasnik preduzeća "Carine", mogao bi se suočiti sa novčanom kaznom do čak 40 hiljada eura i zatvaranjem magacina u Kućama Rakića.

Portparolka Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić saopštila je “Vijestima” da će nadležni provjeriti da li Popović posjeduje građevinsku i upotrebnu dozvolu za nelegalno sagrađeni magacin, koji već godinama izdaje “Coca - Coli”.

"Nadležnost Inspekcije zaštite prostora je da utvrdi da li određeni objekat ima građevinsku dozvolu, a ukoliko se utvrdi da je ima, Građevinska inspekcija provjerava da li je za objekat izdata upotrebna dozvola. S tim u vezi, svakako da će u narednom periodu nadležne inspekcije izvršiti nadzor i utvrditi činjenično stanje", saopštila je Čukić.

Uprkos tome što je krajem prošle godine zatražio od Glavnog grada da mu omogući legalizaciju “divljeg” objekta, od kojeg je, na ime rente, zaradio stotine hiljada eura, Popović je juče kazao "Vijestima" da ima odobrenje za rad i da radi “potpuno u skladu sa zakonom”.

Na pitanje ko mu je i kada izdao upotrebnu dozvolu za nelegalno sagrađeni objekat, odgovorio je: “Ne znam napamet, to je sve u dokumentima", koja su mu, pojasnio je, izdata prije gotovo 15 godina.

Popovićev magacin u Kućama Rakića (foto: Arhiva "Vijesti")

Popović u dopisu upućenom Glavnom gradu konstatuje da je magacin sagradio “na crno”, pa nadležne inspekcije ne bi trebalo da imaju puno posla oko utvrđivanja legalnosti.

"Vlasnik sam nekoliko parcela u katastarskoj opštini Tuzi. Uvidom u nacrt prostorno-urbanističkog plana (PUP) tokom javne rasprave informisan sam da su ove katastarske parcele planirane za poljoprivrednu namjenu. S obzirom na to da je prostor uz ulicu izgrađen objektima poslovnih namjena, koji zapošljavaju više od 200 ljudi, to je potrebno promijeniti namjenu u centralne djelatnosti. Ovim bi se omogućila legalizacija objekata", navodi Popović u pismu.

"Coca-Cola" magacin od, kako tvrdi Popović 4.500 metara kvadratnih, koristi od 2009. godine i u njemu se nalaze kancelarije i prostorije za skladištenje. Izvori "Vijesti" tvrde da nadležni u firmi nijesu znali da je magacin nelegalno izgrađen...

Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata propisane su kazne od 2.000 do 40.000 eura za investitora, kao pravnog lica, koji otpočne korišćenje objekta prije dobijanja upotrebne dozvole.

Istim Zakonom predviđeno je da je inspektor za građevinarstvo dužan da zatvori objekat za koji nije izdata upotrebna dozvola.

Iz "Coca-Cole" nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti", između ostalih i da li će tražiti nadoknadu od Popovića, ako država zatvori njegov magacin.

Odgovoran investitor, ne i "Coca-Cola"

Čukić je istakla da zakupac magacina - “Coca - Cola” neće snositi nikakvu odgovornost, ako se utvrdi da je magacin nelegalno sagrađen.

"Ističemo da za firmu koja zakupljuje prostor ne postoji krivična odgovornost za neposjedovanje građevinske, odnosno upotrebne dozvole, već odgovornost snosi investitor", saopštila je Čukić.

Naglasila je da je nadzorom utvrđeno da "Coca - Cola" posluje u skladu sa zakonom i da, između ostalih, posjeduju rješenje Ministarstva zdravlja, kojim se utvrđuje da ispunjavaju propisane higijenske zahtjeve...

Galerija

Bonus video: