Ustavni sud da odluči o sahranjivanju njemačkih vojnika u kasarnama VCG

Vladi Njemačke su ponuđene četiri adekvatne lokacije, među kojima i neke gdje već počivaju njemački vojnici
3 komentar(a)
Marko Perković, Foto: Siniša Luković
Marko Perković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.05.2014. 14:28h

NVO "Generlani konzulat Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“ iz Tivta pokrenula je pred Ustavnim sudom Crne Gore, postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Sporazuma Vlada Crne Gore i Njemačke o sahranjivanju posmrtnih ostataka njemačkih vojnika poginulih tokom Drugog svjetskog rata u Crnoj Gori, u obuhvatu neke od kasarni crnogorske Vojske.

O tome je novinare na posebnoj press konferenciji simbolično upriličenoj ispred spomenika narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u tivatskom Gradskom parku, obavijestio predsjednik te NVO, Marko Perković.

Crnogorska Vlada je na osnovu prije nekoliko godina potpisanog sporazuma sa zvaničnim Berlinom, pokrenula aktivnosti da se posmrtni ostaci vojnika Hitlerovog Wehrmachta stradalih u Crnoj Gori, sahrane u krugu nekog od vojnih objekata crnogorske Vojske. Prvobitno je to trebalo da bude urađeno u krugu kasarne VCG „Milovan Šaranović“ u Danilogradu, da bi nakon što su se boračke organizacije i porodica narodnog heroja Šaranovića izjasnili protiv te ideje, Vlada prije oko pola godine, opredijelila da stradale njemačke vojnike pokopa u krugu Vazduhoplovne baze VCG u Golubovcima.

"Simbolično, pred 9.maj – Dan pobjede nad prošlim fašizmom i Dan Evrope, pokrenuli smo inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonisti odluke o sahranjivanju fašista u jednoj od kasarni crnogorske Vojske. Cijeneći ove heroje pred čijim se danas spomenikom nalazimo, ali i svih 1.706.000 žrtava koje je Jugoslavija dala u borbi protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu, činimo sve da spriječimo ovaj sraman čin na koji je pristala naša Vlada", kazao je Perković, dodajući da je „svima poznato da je novi fašizam izašao uz faze inkubacije i mutiran u raznim oblicima, javlja se na raznim mjestima širom svijeta".

On je kazao da su Vladi Njemačke, u skladu sa cvilizacijskim normativima potrebe sahranjivanja svih poginulih, ponuđene četiri adekvatne lokacije, među kojima i neke gdje već počivaju njemački vojnici.

"Bivši ministar inostranih poslova Njemačke Gvido Vestervele je to međutim odbio, tražeći višestruko veći prostor i to u sklopu neke od kasarne VCG. Trojica ministara iz Vlade Crne Gore su mi priznala da Njemci praktično hoće da naprave neki monument svojim vojnicima iz Drugog svjetskog rata, a koji bi trebalo da štite crnogorski vojnici. To je apsolutno neprihvatljivo i nije primjereno antifašističkoj vertikali Crne Gore oličenoj u 13. julu 1941. godine", istakao je Perković, dodajući da, ukoliko se ova ideja realizuje, to u Crnoj Gori bi bilo "jedino od ukupno 825 njemačkih vojnih grobalja u 45 zemalja svijeta, a koje bi bilo čuvano od strane vojske, što je veoma indikativno“.

"Sadašnja lokacija na prostoru Golubovaca je idealna kada bi delegacije zemalja kojima je fašizam u prikrivenoj formi, pozadina zvanične politike, lagano došli i položili cvijeće na spomenik neznanim fašistima. To duboko vrijeđa crnogorsku tradiciju, crnogorsku istoriju, slobodarski i viteški duh, a posebno današnju Crnu Goru jer je riječ o pravnom nasilju koje vrši zvanična Njemačka na čemu insistira njemačka vlada", tvrdi Perković.

On ističe da se "politički motivisanim" sporazumom naše i njemačke Vlade krši Ustav Crne Gore i više crnogorskih zakona - o odbrani, o Vojsci Crne Gore, o spomen-obilježjima, o sahranjivanju i grobljima, o komunalnoj djelatnosti i o sanitarnoj inspekciji.

"Ako je ovo cijena ulaska u Evropu, mislim da Crna Gora tu cijenu niti može niti smije da plati", zaključio je čelnik NVO “Generalni konzulat SFRJ” Marko Perković istakavši da su od Ustanog suda tražili i da, dok traje postupak ocjene ustavnosti spornog sporazuma, naloži i zabranu sprovođenja svih aktivnosti predviđenih tim sporazumom “jer bi u protivnom mogle nastati trajne i neotklonjive štetne posljedice.”

Bonus video: