Šef Centra za socijalni rad: Ministar naložio da zaposlim dvije službenice

Parlamentarni izbori održani su 14. oktobra 2012. godine. Nakon njih Numanović je preuzeo resor za ljudska i manjinska prava
8 komentar(a)
Centar za socijalni rad u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Centar za socijalni rad u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.05.2014. 19:05h

Bivši ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović naložio je da u kolašinskom Centru za socijalni rad počnu da rade sociološkinja Svetlana Medenica i socijalna radnica Ivana Bulatović. To je, svjedočeći u postupku pred Osnovnim sudom, po tužbi Medenice protiv Države Crne Gore i Centra za socijalni rad, kazao rukovodilac te službe Duško Šćepanović.

“Nekoliko dana prije 1. oktobra 2012. godine zvao me ministar Numanović i obavijestio da u službu treba da dođu da volontiraju Medenica i Bulatović. Ja sam obavijestio Bulatović, a Medenica je očigledno to već znala jer me preduhitrila i prva zvala. Istog ili narednog dana sam telefonom obavijestio i tadašnju direkorku Centra za socijalni rad u Podgorici Vesnu Stojanović o onome što je ministar rekao. Nikad nijesam dobio nalog da se sa Medenicom zaključim ugovor o volonterskom radu”, rekao je Šćepanović.

Medenica je, kako je potvrdilo juče nekoliko njenih kolega, kao i rukovodilac službe, od 1. oktobra 2012. do 17. aprila naredne godine dolazila na posao kao i ostali i radila puno radno vrijeme. U tužbi je navela i da za to nije plaćena i da nije zaključila nikav ugovor.

Šćepanović je kazao i da je Medenici i Bulatović lokalna uprava platila po 150 eura kao naknadu za volonterski rad.

“Krajem decembra 2012. godine zvao me je sekretar za finansije Luka Medenica i kazao da suprug Medenice dolazi u Opštinu tražeći da se njegovoj ženi plati volonterski rad. Tražio je od mene da napišem zahtjev za pomoć od Opštine, što sam i učinio, a oni su na račun podgoričkog Centra za socijalni rad, jer naša služba nema žiro-račun, uplatili tužiteljki i Bulatović po 150 eura”, tvrdi Šćepanović.

Medenica je to negirala, navodeći da joj je novac iz Opštine uplaćen kao pomoć za polaganje stručnog ispita, a ne za volontiranje. Šćepanović je rekao i da je od bivše direktorice 17. aprila 2013. godine dobio dopis kojim je naloženo da se zabrani pristup dokumentaciji i prostorijama službe svima koji nijesu zaposleni, nakon čega Medenica i Bulatović više nijesu dolazile na posao.

Medenica je nekoliko dana prije toga pozvala inspekciju rada. Inspektori su konstatovali da ona obavlja poslove socijalnog radnika i da nema potpisan ugovor o radu, a poslodavcu je naloženo da te nepravilnosti ispravi.

Parlamentarni izbori održani su 14. oktobra 2012. godine. Nakon njih Numanović je preuzeo resor za ljudska i manjinska prava.

Medenica: Rekao mi je da idem da radim i da ću dobiti rješenje

Ministar Numanović juče je “Vijestima” rekao da ne želi da komentariše sudski postupak, dok je Svetlana Medenica nakon suđenja “Vijestima“ potvrdila da je za njeno zapošljenje zaslužan Numanović, to jest da je “na njegovu riječ“ došla da radi u Centar. Kako tvrdi, sa ministrom se srela tokom njegovog boravka Kolašinu. Tada joj je rekao da počne da radi i da će ubrzo i dobiti rješenje, to jest da će biti zaposlena na neodređeno vrijeme.

“Numanović je znao da mi nije do volontiranja. Na njegovu riječ sam i otišla i uzalud čekala šest mjeseci rješenje. Niti sam što primala niti zaključivala bilo kakve ugovore”, rekla je Svetlana Medenica.

Bonus video: