Vuković: Članovi Savjeta RTCG da smijene Šundića

Predsjednik Skupštine Media centra je ocijenio da je Savjet RTCG svojim djelovajem, potpomognutim odlukama većine u Skupštini Crne Gore, "postao karikatura" i da je lišen je bilo kakvog legitimiteta za upravljanje dobrom svih građana
176 pregleda 5 komentar(a)
Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2018. 13:22h

Media Centar poziva članove Savjeta RTCG da bez odgađanja pokrenu postupak razrješenja v.d. generalnog direktora Božidara Šundića zbog kršenja akata RTCG.

Podsjećaju članove Savjeta RTCG na to da postupak razrješenja treba da pokrenu na osnovu člana 52 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore koji propisuje da se ovaj postupak pokreće ukoliko generalni direktor ne postupa po zakonu i opštim aktima RTCG.

Kako je kazao Dragoljub Vuković, predsjednik Skupštine Media centra, Šundić nije osigurao primjenu Programsko-produkcionog plana RTCG za 2018. godnu, Statuta RTCG, Pravilnika o otkupu i emitovanju audio-vizuelnih djela nezavisnih proizvođača i Pravilnika o uslovima i načinu ulaganja u proizvodnju audio-vizuelnih djela (koprodukcija).

Menadžment RTCG je, ističe Vuković, najavio početak emitovanja emisije „Živa istina“, koju proizvodi privatni medij, a takav sadržaj nije predviđen Programsko-produkcionim planom, već jedino sadržaji koji su sastavni dio ovog dokumenta mogu biti finansirani i emitovani na RTCG.

"Takođe, v.d. generalnog direktora RTCG i v.d. direktora Televizije Slavko Đurđić ignorišu pravilnike koje je donio Savjet RTCG a kojima je uređena procedura otkupa nezavsne produkcije i zajedničkih ulaganja u proizvodnju medijskog sadržaja (koprodukcija). Menadžment je najavio emitovanje emisije „Živa istina“, iako je konkurs za otkup nezavisne produkcije i koprodukciju otvoren po javnom konkursu do 18. septembra ove godine", napominje Vuković.

U samim konkursima je, kako dodaje, predviđeno da su prioriteti u otkupu nezavisne produkcije TV serijal za mlade i kratke igrane forme, a kod koprodukcije su prioritet kviz i igrani serijski program. Emisija „Živa istina“ se, ističe Vuković, ne uklapa u prioritete koje je odredio sam Savjet RTCG.

"Ukoliko ne razriješe dužnosti Božidara Šundića, pozivamo članove Savjeta RTCG da podnesu ostavke i tako makar ublaže lično i kolektivno posrnuće. Posebno pozivamo članove Savjeta RTCG koji su do sada pokazivali otklon od sprovođenja politike vladajuće Demokratske partije socijalista u ovom tijelu, Perka Vukotića, Vladimira Pavićevića i Milana Radovića, da konačno javno reaguju na samovolju menadžmenta i kršenje propisa, ali i na druge neprvilnosti u radu, suprotne odlukama Savjeta RTCG. Ukoliko ova tri člana Savjeta RTCG nastave da ćute o svemu što se dešava sa RTCG, pozivamo ih, po ko zna koji put, da podnesu ostavke", kazao je Vuković.

On je ocijenio da je Savjet RTCG svojim djelovajem, potpomognutim odlukama većine u Skupštini Crne Gore, "postao karikatura" i da je lišen je bilo kakvog legitimiteta za upravljanje dobrom svih građana.

Bonus video: