SNP: Odgovorna vlast ne bi dozvolila uslove kakvi su u danilovgradskim školama

"Usta su im puna navodne brige o građanima i budućim generacijama, a djela im se vide upravo na ovom primjeru”
70 pregleda 0 komentar(a)
Danilovgrad, gimnazija, Foto: Savo Prelević
Danilovgrad, gimnazija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2014. 15:41h

Odgovorna opštinska vlast nikada ne bi dozvolila da djeca, kao jedna od najosjetljivijih kategorija stanovništva, najveći dio svog života provode u uslovima kakvi su u velikom dijelu danilovgradskih osnovnih škola, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Kandidatkinja za odbornicu sa Izborne liste SNP-a za izbore u Danilovgradu, Ivana Rešetar, saopštila je da je ta partija u svom Izbornom programu za predstojeće lokalne izbore poseban segment posvetila obrazovanju, odnosno onome za šta se SNP do sada zalagala i šta planira uraditi u sferi obrazovanja.

"Iako u sferi obrazovanja lokalna samouprava nema velike nadležnosti sigurni smo da odgovorna opštinska vlast nikada ne bi dozvolila da djeca kao jedna od najosjetljivijih kategorija stanovništva najveći dio svog života provode u uslovima kakvi su u velikom dijelu danilovgradskih osnovnih škola, jer u školama borave skoro po pola dana”, navela je Rešetar.

Kako je saopštila, jedino je Osnovna škola “Njegoš” u Spužu, na teritoriji Danilovgrada, obrazovna ustanova u kojoj je bilo infrastrukturnih ulaganja, ali njihov izvor nije bio opštinski budžet.

"Dugo je SNP insistirala da se moraju popraviti uslovi u školi u Novom Selu i, na sreću, konačno je nešto urađeno. Djeca su makar ogradom zaštićena od saobraćajnice koja neposredno prolazi pored školskog dvorišta”, navela je Rešetar.

Prema njenim riječima, nažalost, u ostalim školskim objektima nije slična situacija.

"Tako na primjer, Osnovna škola “Vuko Jovović” u Danilovgradu godinama čeka na renoviranje i ostaje ista kao prije 15-20 godina, sa toaletima koji su prvi i jedan od najvećih izvora zaraze. A stanje školskih objekata u Danilovgradu najplastičnije pokazuje škola “Marko Lakić” na Ždrebaoniku u čijim prostorijama nikako ne bi smjela boraviti djeca”, navodi Rešetar.

Ona je kazala da su, zbog starosti objekta, zidovi škole su crni, jer izolacije više na funkcionišu, umjesto dijela vrata na školi zalijepljen je karton, česme i umivaonici su polomljeni.

"I onda, kao bivši đak ovih škola i kao građanka, ne mogu vjerovati da bez obzira na nadležnosti lokalne samouprave lokalno rukovodstvo ne može godinama zamijeniti vrata ili promijeniti česme u jednom školskom objektu. Jedini zaključak je da oni prosto na to ne obraćaju pažnju jer im nije stalo”, kaže se u saopštenju.

Zato SNP, kako se dodaje, apeluje na, kako su rekli, još par dana aktuelnu vlast u Danilovgradu, da novac koja nemilice troši sada u predizbornoj kapanji pokušavajući da prikupi glasove, ulože evo najprije u školu na Ždrebaoniku.

Kao bivši đak ovih škola i kao građanka, ne mogu vjerovati da bez obzira na nadležnosti lokalne samouprave lokalno rukovodstvo ne može godinama zamijeniti vrata ili promijeniti česme u jednom školskom objektu

Ona je direktoru škole, Branislavu Stanišiću, poručila da je bilo bolje da se i u svom dosadašnjem mandatu kao političar borio za bolje uslove u našim školama.

"Jer ga sadašnje stanje nikako ne preporučuje za novi mandat. A kako je to trebalo da bude pokazaću ja i moje kolege nakon 25. maja kada SNP preuzme vlast u Danilovgradu”, zaključila je Rešetar.

Bonus video: