Raško Konjević posjetio Interpol

Generalni sekretar Nobl je pozdravio napredak koji država i MUP kontinuirano ostvaruju
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2014. 14:34h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević susreo se danas sa generalnim sekretarom Interpola Rolandom Noblom i drugim zvaničnicima ove organizacije, što predstavlja prvu posjetu na ministarskom nivou u odnosima između Crne Gore i najveće organizacije za policijsku saradnju na svijetu.

Kako je saopšteno iz MUP-a, kontatovan je izuzetno visok nivo međusobnog razumijevanja, podrške i saradnje zahvaljujući kojima Ministarstvoi Uprava policije Crne Gore potvrđuju status pouzdanog i efikasnog partnera u realizaciji ključnih ciljeva Interpola.

"Posjeta centrali Interpola u Lionu bila je prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim izazovima na globalnom planu, sa posebnim fokusom na borbu protiv transnacionalnih prijetnji i izazova, pitanja borbe protiv kriminala koji se vrši uz primjenu novih tehnologija. Takođe, razgovarano je i o otvorenim mogućnostima za dalje širenje saradnje između Crne Gore i Interpola. Dogovorene su konkretne aktivnosti saradnje, kao i identifikovana polja u kojima Crna Gora može pružiti kvalitativan doprinos ispunjavanju misije i ključnih ciljeva organizacije. U tom kontekstu posebno je naglasena proaktivna uloga NCB Interpol Podgorica, kao spone za planiranje i ostvarivanje operativne saradnje", navodi se u saopštenju MUP-a.

Generalni sekretar Nobl je pozdravio napredak koji država i Ministarstvo unutrašnjih poslova kontinuirano ostvaruju na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je posebno istakao činjenicu da je Crna Gora među najaktivnijim korisnicama podataka koji su pohranjeni u Interpolovim bazama, i sljedstveno tome izvršenih provjera.

Konjević je, navodi se, obavijestio o aktuelnim procesima na planu evropskih i evroatlanskih integracionih procesa. Prenio je posebnu zahvalnost za podršku i povjerenje koji su u prethodnom periodu ukazani Crnoj Gori od strane Interpola i istakao kako će saradnja sa najvećom globalnom policijskom organizacijom biti visoko na listi prioriteta crnogorskih bezbjednosnih službi.

Konjević i Nobl potpisali su Sporazum o priznavanju putnih isprava, a ministru su simbolično uručene i Interpolove putne isprave – pasoš i lična karta.

Tokom posjete Lionu, Konjević je imao priliku da se upozna sa metodologijom rada Interpolovih službi, posjeti komandni i operativni centar, kao i da se bliže upozna sa konceptom nadzora i komunikacije između razlicitih sjedišta Organizacije - u Lionu, Buenos Airesu i novog centra u Singapuru, koji bi uskoro trebalo da bude u potpunosti operativan, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: