Crna Gora ukrajinske izbjeglice vodi kao turiste

"Većinom je riječ o članovima bogatijih porodica koji su došli u Crnu Goru kako bi se zaštitili od svih dešavanja u toj državi"
63 pregleda 5 komentar(a)
turisti, Foto: Savo Prelević
turisti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2014. 18:20h

Iako je politička kriza u Ukrajini u martu prerasla u oružane sukobe, nakon otcjepljenja Krima i početka nemira u proruskim pokrajinama, broj turista iz ove države u Crnoj Gori je “porastao”. Prema podacima MONSTATA, u martu prošle godine u Crnoj Gori je boravilo 88 Ukrajinaca, a ovog marta brojka je povećana na 182.

Crnogorski hotelijer kod koga boravi jedna grupa Ukrajinaca, kazao je da je formalno riječ o turistima, ali da su oni u stvari izbjegli zbog nemira.

"Većinom je riječ o članovima bogatijih porodica koji su došli u Crnu Goru kako bi se zaštitili od svih dešavanja u toj državi. Mnogi od njih boravili su i tokom aprila kod nas, a ukoliko se situacija ne smiri možda će i produžiti boravak", kazao je "Vijestima" hotelijer koji nije želio da mu se pominje ime.

Podaci MONSTATA pokazuju da turisti iz Ukrajine ostvaruju mnogo veći broj noćenja. U martu prošle godine 88 turista iz ove države ostvarilo je 695 noćenja, odnosno boravili su u prosjeku 7,8 dana. U istom mjesecu ove godine 182 Ukrajinca imala su 2.081 noćenje, odnosno boravili su u prosjeku 11,4 dana ili skoro četiri dana duže nego ranije.

Broj turista u martu iz Rusije iznosio je 1885, a iako ih je bilo 27 manje negu u martu prošle godine ostvarili u 15.593 noćenja ili 3.800 više negu u istom periodu lani. Ruski turisti su se u martu ove godine zadržavali prosječno 8,3 dana ili dva dana duže nego u istom mjesecu prošle godine.

Prema Zakonu o strancima, turisti mogu da borave do 90 dana u roku od šest mjeseci. Ako borave duže od tri dana, onaj ko im je izdao smještaj, prema Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, treba njihov boravak da prijavi nadležnom centru bezbjednosti. Stranci mogu boraviti i duže od 90 dana, ali im treba dozvola Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa razlozima boravka.

Bonus video: