Građani sakupljaju novac za Marčelov san

Zašto mu, ako već toliko želi, ne ostvariti ono što nije ni skupo ni nemoguće, kazao je Mališić
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2014. 16:07h

Životni san Brazilca Marčela Rovede da lično upozna Crnu Goru mogao bi uskoro biti ostvaren zahvaljujući grupi građana koji su na društvenoj mreži Fejsbuk otvorili stranicu „I'm Coming Home 2014“ sa ciljem da se prikupi potreban novac za organizaciju Rovedinog dolaska.

Među administratorima stranice za Rovedin „dolazak kući“ su osobe različite vjerske pripadnosti iz centralnog, južnog i sjevernog dijela države koji su na takav način željeli i da poruče da „Crna Gora samo jedinstvena, uz uvažavanje svih njenih različitosti, može ostvariti svaki cilj koji pred sebe postavi“.

„Marčelova fenomenalna priča probudila je i razmišljanje i izazov. Od svih zemalja na svijetu on se zaljubio baš u Crnu Goru. Šta je to što mi imamo, a drugi nemaju, i zašto mu, ako već toliko želi, ne ostvariti ono što nije ni skupo ni nemoguće“, kazao je jedan od administratora Ivan Mališić iz Podgorice.

"Crnogorac sam do smrti": Brazilac istetovirao grb Crne Gore >>>

Na otvaranje stranice i žiro-računa za Marčela, Ivana i kolege je podstakla želja da ga upoznaju i ostvare mu san.

„Međutim, korist i zadovoljstvo su u stvari mnogo veći. Mi ćemo kroz to prijateljstvo steći ogromno duhovno bogatstvo, pri čemu ćemo našu državu predstaviti, kako ona to mimo dnevno političkih tema zaslužuje, na jedan lijep i uzoran način. Marčelo će dobiti priču koja neće imati svoj kraj, svi skupa jednu vanvremensku i vanmaterijalnu satisfakciju“, rekao je Mališić.

Stranica je za kratko vrijeme stekla oko 500 prijatelja, a ubrzo su krenule i prve uplate, pa je osim gradonačelnika Rožaja Nusreta Kalača, pomoć uplatio i crnogorski raseljenik Beljo Radonjčić iz Australije davši 100 eura, a Marčelovi Fejsbuk prijatelji Petar Maljević i Radoš Dubljanić po 20 eura.

Marčelo, koji je rođen u brazilskom Montenegru, Rio Grande do Sulu, prije oko dvije godine obraćao se nekim crnogorskim opštinama sa željom da mu pošalju neki crnogorski simbol, suvenir, zastavu... Vrata su za njega prvi otvorili Rožajci. Njihova pošiljka sa zastavom, majicama, bedževima i drugim suvenirima, do Rovede je putovala oko dva mjeseca. Naizgled sitnom pažnjom, Rožajci su za sva vremena osvojili srce Brazilca.

“Moj susret sa crnogorskom zastavom će pratiti jaka emocija. Hvala ti Rožaje, šaljem ti topli brazilski zagrljaj. Brazilac sam po rođenju, ali moje srce je crnogorsko. Sva moja ljubav i poštovanje Crnoj Gori i Rožajama”, napisao je tada Roveda koji je prije nekoliko sedmicaa desnoj nozi istetovirao grb Crne Gore.

Svi koji žele da ostvare Marčelov san novac mogu uplatiti na račun Ivana Mališića kod Hipotekarne banke, broj 520034000001721677.

Nusret Kalač među prvima dao donaciju

Među prvima, novac je sa ličnog računa uplatio Nusret Kalač, predsjednik Opštine Rožaje, koja je, za sada jedina otvorila vrata Marčelovim željama.

„Ukoliko svi Marčelovi prijatelji iz Crne Gore uplate po samo dva eura, na dobrom smo putu da ostvarimo jedan nesvakidašnji brazilski san, a svijetu pokažemo da smo nacija, koja pored solidarnosti, ima razne kvalitete, koji prevazilaze njihove norme. Uz respekt svima koji su se već uključili u akciju, naročito izdvajamo doprinos predsjednika Opštine Rožaje Nusreta Kalača, koji će, nadamo se, poslužiti kao reprezentativan primjer drugim gradonačelnicima, kao i ustanovama i organizacijama. Ovdje nema ličnog interesa, ovdje smo svi mi da na najbolji način predstavimo Crnu Goru i približimo je Marčelu i ostatku svijeta“, rekao je Mališić.

Galerija

Bonus video: