Počinje tradicionalna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“

Manifestacija se završava 12.maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio
95 pregleda 1 komentar(a)
Dani Svetog Vasilija Ostroškog, Foto: Ivan Petrušić
Dani Svetog Vasilija Ostroškog, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.05.2014. 16:31h

Svetom arhijerejskom liturgijom, koja će se sjutra povodom hramovne slave služiti u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama i svečanom litijom ulicama toga grada, počinje tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić.

Ratko Krivokapić, predsjednik Crkvene opštine Nikšić, na konferenciji za novinare je podsjetio da se pomenuta manifestacija organizuje od 2000.godine, dok je litija, kada su ulicama grada pronešene mošti sv. Vasilija, prvi put organizovana 1996.godine.

Jerej Miodrag Todorović, starješina nikšićkog Sabornog hrama, kazao je da svečanosti u gradu pod Trebjesom počinju 7.maja doksologijom u čas arhiepiskopa vladike Ambrozija, rektora Duhovne akademije iz Sankt Peterburga, dok će u 18 časova u Parohijskom domu biti organizovana izložba ikona i manastirskog rukodjelja.

U 20 časova na „Sceni 213“ biće upriličen koncert muškog hora Duhovne akademije iz Sankt Peterburga. „Koncert će biti podijeljen na dva dijela – u prvom će se izvesti duhovna a u drugom ruska narodna muzika, a između ta dva dijela Dimitrij Andrejevič Karpuk, profesor istorijskih nauka, održaće predavanje na temu ’Novomučenici i ispovjednici ruski’, koje će se odnositi na period oktobarske revolucije i kasnije“, kazao je Todorović.

“Pozvao bih sve stanovnike Nikšića, bez obzira na vjeroispovijest, da dođu toga dana kao što dolaze pod Ostrog, traže pomoć i cjelivaju čudotvorne mošti i naša braća Rimokatoličkog i Muhamedanskog zakona", rekao je straješina Sabornog hrama

U subotu 10.maja u Parohijskom domu biće organizovan koncert hora Sveti novomučenik Stanko iz Nikšića, dok je za nedjelju planiran svečani doček čudotvorne ikone Tihvinske bogorodice, dar ruskog međunarodnog fonda „Oka“.

Manifestacija se završava 12.maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Toga dana, koji je slava nikšićke Saborne crkve ali i grada, biće služena sveta arhijerejska liturgija, dok u 18 sati, kao i svake godine, počinje svečana litija ulicama grada, na kojoj tradicionalno prisustvuje nekoliko desetina hiljada građana.

“Pozvao bih sve stanovnike Nikšića, bez obzira na vjeroispovijest, da dođu toga dana kao što dolaze pod Ostrog, traže pomoć i cjelivaju čudotvorne mošti i naša braća Rimokatoličkog i Muhamedanskog zakona. Nema razloga da toga dana neko izostane jer svi volimo Sv. Vasilija koji je iznad svake ideologije, iznad svih sujeta i samoljublja ovozemaljskih“, kazao je starješina Sabornog hrama.

Milovan Danojlović dobitnik „Izviiskre Njegoševe“

Književnik Milutin Mićović predstavio je promocije knjiga i časopisa planiranih u okviru „Dana Sv. Vasilija“. „Promocija časopisa ’Sveviđe’ i ’Slovo’ je 8.maja, sjutradan je promocija knjige ’Kamena čtenija’ predsjednika Matice srpske Ivana Negrišorca, a 11.maja će biti dodjeljena nagrada ’Izviiskra Njegoševa’ akademiku Milovanu Danojloviću“, kazao je Mićović.

Bonus video: