Budva: Porodice nasilno useljavaju stanove

Opština je trebalo da napravi rang listu, ali nije zbog problema koji su nastali hapšenjem gradonačelnika
8 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2014. 18:26h

Kolaps u lokalnoj administraciji, nastao nakon pritvaranja gradonačelnika Lazara Rađenovića, iskoristilo je i nekoliko porodica, koje su mimo odluke opštinske komisije za rješavanje stambenih pitanja „upali“ u stanove solidarnosti u zgradi u naselju Lazi.

Kako je „Vijestima“ potvrđeno u Opštinskoj komisiji za dodjelu stanova, do sada su obijena tri stana u koja su se uselile porodice iz baraka na Kamionskoj pijaci, na zaobilaznici u Budvi. To su potvrdili i brojni pozivi Opštini i novinarima zaposlenih koji čekaju na rješavanje stambenih pitanja.

Nakon što su krajem oktobra i zvanično završene dvije lamele, sa ukupno 48 stanova solidarnosti, koje je izgradila Opština, uloživši 1,6 miliona eura, te uručeni ključevi za 11 porodica iz trošnih baraka, preko puta Akademije znanja, prije desetak dana uslijedilo je obijanje brava na preostalim stanovima.

Opštinska komisija trebala je odredi rang listu, ko će u zgradama u Lazima, dobiti ključeve, a u obzir su ulazile i porodice iz baraka sa Kamionske pijace.

Međutim, kako je rečeno u Komisiji, nekoliko stanova je obijeno, o čemu je upoznata i uprava grada.

“Vijestima” je potvrđeno da će nakon oslobađanja Rađenovića, i normalizovanja situacije u gradu, već tokom naredne sedmice, uslijediti odgovor lokalne uprave na ovu situaciju.

Opština će, saznaju “Vijesti”, dati rok od pet dana da se svi nelegalno useljeni stanovi moraju u roku od pet dana osloboditi, ili će u suprotnom to biti prepušteno nadležnim državnim službama.

Već dodijeljeni stanovi, ponuđeni su u zakup, ili se prodaju po više nego simboličnim cijenama, uglvnom porodicama u teškom socijalnom stanju. Useljene porodice koje su dobile ključeve, ukoliko nemaju novca da kupe stan, po cijeni od 700 eura po kvadratu sa rokom otplate od 15 godina, mogu ga zakupiti po cijeni od jednog eura po kvadratu.

Gradi se jošjedna zgrada, dio i Opštini

Fond za solidarnu stambenu izgradnju u saradnji sa Opštinom Budva, uveliko gradi novu zgradu solidarnosti preko puta Akademije znanja, na mjestu gdje su se nalazile barake, iz kojih su porodice preseljene u zgradu u naselju Lazi.

Na tom mjestu lokalnoj upravi Budve trebalo bi da pripadne određeni broj stanova, koji su namijenjeni zaposlenima kako u opštinskoj administraciji, tako i u pojednim preduzećima i ustanovama, čiji je osnivač Opština, kao i zaposlenima u Radiju-televizije Budva.

Galerija

Bonus video: