Dan slobode medija: Vlast u Crnoj Gori novinare gleda kao prijetnju

Vrh vlasti vodi opasnu kampanju protiv medija koje ne kontroliše jer svjedoče o kriminalnoj prirodi režima
3 komentar(a)
protest novinara, Foto: Vesko Belojević
protest novinara, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.05.2014. 07:30h

Lošiji rang Crne Gore u slobodi medija u odnosu na prošlogodišnji izvještaj Fridom Hausa nije iznenađenje jer vlast slobodne medije doživljava kao možda najozbiljniju prijetnju, ocijenila je novinarka "Monitora" i članica Glavnog odbora Sindikata medija Milena Perović - Korać.

Crna Gora je u novom izvještaju Fridom Hausa o slobodi medija zauzela 78. poziciju od 197 zemalja i nalazi se u grupi djelimično slobodnih zemalja. To je pad za četiri pozicije u odnosu na prethodni izvještaj.

Perović - Korać smatra da je sloboda medija u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena. “Vrh vlasti na čelu sa premijerom (Milo Đukanović) duže vodi opasnu i agresivnu kampanju protiv medija koje ne kontroliše, samo zato što svjedoče o autokratskoj i kriminalnoj prirodi ovog režima, o sumnjivim poslovima njegovog vrha i vezama sa organizovanim kriminalom.

Takvi mediji označavaju se kao izdajnički i mafijaški, čime se otvoreno poziva na nasilje prema njima. Ta agresivna kampanja najbolje oslikava autokratsku prirodu režima”, kazala je Perović - Korać.

Sindikat je pozvao sve novinare da danas od 11.55 do 12 sati tradicionalnom simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine”, upozore građane na sve lošiji položaj novinara i medija

"Tu su, što se u izvještaju i konstatuje, drugi raznovrsni pritisci na njihove vlasnike, od finansijskih, do pritisaka na njihove porodice. Osim državne 'Pobjede', koja potpomognuta spoljnim i domaćim Đukanovićevim medijskim plaćenicima, već duže jezikom mržnje i manipulacija blati kritičke medije, glavni instrument vrha vlasti za pritisak na medije je, nažalost, tužilaštvo koje Đukanović kontroliše, a što je i glavni razlog osjećaju sveopšte nesigurnosti", tvrdi Perović - Korać.

Sa druge strane, pomoćnik ministra kulture Željko Rutović kaže da, kada je u pitanju regulativa, Crna Gora nema otvorenih pitanja iz oblasti medija i da smo tu u okviru standarda EU.

"Iz ugla politike, Vlada svoju medijsku politiku zasniva na aktuelnim pregovaračkim pozicijama, na evropskim standardima i medijskom zakonodavstvo koje je usaglašeno sa evropskim", rekao je on, ne komentarišući detalje izvještaja Fridom Hausa.

Iz Sindikata medija su poručili da crnogorski novinari i medijski radnici Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava danas, dočekuju duboko podijeljeni i obespravljeni, slabo plaćeni, bez stalnog zaposlenja i ugovora o radu, bez plaćenih zdravstvenih i penzionih doprinosa, prekovremenih i noćnih sati i prazničnih dnevnica..., slobodnih dana.

Sindikat je pozvao sve novinare da danas od 11.55 do 12 sati tradicionalnom simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine”, upozore građane na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se direktno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informisanje.

Ministar kulture Branislav Mićunović čestitao je novinarima Svjetski dan slobode medija, uz želje da profesionalnim izvještavanjem i visokim samoregulatornim praksama ostvare progres primjeren evropskoj medijskoj porodici.

Bolje da se ne poredimo, svuda je loše

Od zemalja regiona od Crne Gore su bolje rangirane Slovenija, koja je na 39. mjestu, Srbija (74), dok je Hrvatska na 83. poziciji, Albanija i Kosovo na 98, a BiH na 103. mjestu.

Potpredsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić ocijenio je da je sloboda medija u većini bivših jugoslovenskih država loša i da se pogoršava, te da bi bila korisna tješnja saradnja medijskih udruženja kako bi se nešto mijenjalo.

"Situacija u regionu generalno nije dobra i možda bi bilo bolje da se i ne poredimo. U Srbiji stvari stoje loše i lagano se pogoršavaju godinama. Moj utisak je da se slični procesi događaju i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama. Bolje je da se ne poredimo nego da pokušamo da popravimo neke stvari, da se udruženja i asocijacije povezuju i razmjenjujući iskustvo pokušaju na naprave nešto bolje na medijskoj sceni", rekao je on “Vijestima” komentarišući činjenicu da se Hrvatska kotira lošije, a Srbija bolje u odnosu na Crnu Goru.

Upitan da li razlog tome može biti napredak u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije, Janjić je rekao da su to "samo pomaci u novinama i izjavama predstavnika vlasti".

"Procesuiranih pomaka još nema, moguće je da su te izjave dovele do drugačije percepcije, ali mi i dalje imamo u Srbiji najmanje troje novinara pod neposrednom zaštitom policije", rekao je Janjić.

On podsjeća i da su učestali napadi na novinare u Crnoj Gori, napominjući da ne vidi u regionu da se suštinski nešto mijenja.

Bonus video: