Danas počela ljetnja sezona u Nacionalnom parku “Biogradska gora”

Kako je kazao direktor NP cijene za ljetnju turističku sezonu biće nepromijenjene u odnosu na one minule godine
137 pregleda 0 komentar(a)
Biogradska gora, Foto: Dragana Šćepanović
Biogradska gora, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 01.05.2014. 14:28h

Ljetnja turistička sezona u Nacionalnom parku “Biogradska gora” počela je danas.

Loše vrijeme uslovilo je da posjeta na dan otvaranja ne bude kao minulih godina, ali u NP nadaju se uspješnom turističkom ljetu.

Iako se zvanično otvranje sezone tradicionalno 1. maja, u Biogradskoj prašumi tokom prvih deset dana predhodnog mjeseca boravilo je 200 posjetilaca. U tome preduzeću pripreme za turističko ljeto završene su još u martu.

Napominjići da je nacionalne parkove minule godine posjetilo oko 200 000 turista, diektor preduzeća koje njima gazduje Zoran Mrdak, kazao je da se od predstojećeg ljeta očekuje još više. On je najavio I da će infrastruktura nacionalnih parkova narednh mjeseci biti značajno unaprijeđena.

„Tokom ove godine, kroz kapitalni budžet, biće urađeno nekoliko važnih infrastrukturnih projekata. Ove godine nastavlja se asfaltiranje najljepšeg panoramskog puta u Crnoj Gori, a to je „drurmitorski prsten“. Biće asfaltirano dodatnih 5 km, gradiće se i restoran na obali Crnog jezera. Ove godine ćemo izgraditi i hotel na obali Biogradskog jezera, na mjestu objekta koji je prije nekoliko decenija uništen u požaru", rekao je Mrdak.

„Svake godine dolazimo na dan otvranja sezone i uvijek se lijepo provedemo. Dan u ovakvoj prirodi je dragocjen. Roštiljamo, družimo se i odlično zabavljamo“

Prema njegovim riječima, do kraja 2014-e ili početkom naredne godine trebalo bi da počne i izgradnja restorana na obali tog jezera, ali i rekonstrukcija mosta na Kraljevom kolu.

Kako je kazao direktor NP „Biogradska Gora“ Saša Jeknić, cijene za ljetnju turističku sezonu biće nepromijenjene u odnosu na one minule godine.

„Ulaznica će biti 3 ,dok je za organizovane grupe studenata i učenika 1.5 eura po osobi. Godišnja ulaznica za lokalno stanovništvo je 5, ribolovna dozvola 20, a vožnja čamcem 8 eura. Noćenje u bungalovima je i ove godine 10 eura", kazao je Jeknić.

On je rekao da je novina to što je otvorena sezona „fly fishinga“ na samo na Biogradskom jezeru već i u dijelu rijeke Tare koja pripada NP, pa su već danas strastveni ribolovci u tom načinu pecanja. U tom nacionalnom parku od ove godine će sami proizvoditi mlađ potočne pastrmke i na taj način poribljavati jezero.

Uprkos prilično lošem vremenu oni koji su se odlučili da prvi dan prvomajskih praznika provedu u Biogradskoj prašumi, kažu, nijesu se pokajali.

Mojkovčani Marko i Mirko Jokić i smatraju da je cijena povoljne, a ponuda standardno dobra.

„Svake godine dolazimo na dan otvranja sezone i uvijek se lijepo provedemo. Dan u ovakvoj prirodi je dragocjen. Roštiljamo, družimo se i odlično zabavljamo“.

Prema riječima njihovih sugrađanki Sandra Kovjanić i Dijane Samardžić, očigledno je da se ponuda „Biogradske gore“ unapređuje iz godine u godinu.

„Biogradsko jezero sa okolinom je dragulj sjevara i često smo ovdje. Šteta što je danas kiša, pa je izostala vožnja čamcem, ali do kraja dana možda i budemo mogle da uživamo i u tome. Raduje što se u infrastrukturu ulaže i to će svakako privući nove posjetioce“, rekle su one.

Bonus video: