Posljednjeg ispraćaja u Podgorici nema ispod 3.000 eura

Grobnice koštaju od 2.751 do 5.962 eura, dok je za pogrebnu opremu i ostale usluge potrebno izdvojiti dodatan novac
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2018. 14:05h

Sahrana preminulog u Podgorici košta minimum 3.000 eura, ukoliko porodica kupuje i najjeftinije grobno mjesto.

Najpovoljnija grobnica sa dva mjesta, koja je urađena u betonu, bez mermernog dijela, se može kupiti za 2.751 euro.

“Kako se grade četiri tipa grobnih mjesta, to cijena zavisi od tipa koje građani žele da kupe, a kreće se od 2.751 do 5.962 eura”, kazao je “Vijestima” direktor preduzeća “Pogrebne usluge” Slobodan Stanović. Porodica preminulog u tom preduzeću može kupiti i svu potrebnu opremu, što iziskuje dodatne troškove.

“Građani u preduzeću mogu kupiti grobnicu, svu pogrebnu opremu i dobiti sve pogrebne usluge, neophodne za sahranu preminulog, a cijena zavisi od vrste grobnice, opreme i usluge koje građani traže”, kazao je Stanović.

Prema cjenovniku tog preduzeća, koji je na snazi od 16. novembra prošle godine, za najjeftiniji limeni sanduk treba izdvojiti 97 eura, a za najskuplji od drveta 700 eura.

Krst, svetosavski ili obični, košta do 26 eura, piramida 40 eura, vijenac od lovora 28,60 eura, muški ili ženski bašluk do 25 eura...Štampanje plakata po komadu košta 30 centi, dok je za njihovo raznošenje po gradu potrebno platiti euro po komadu.

27,50 eura treba izdvojiti za prevoz pokojnika u povorci van gradskog područja, dok prevoz pokojnika van granica Crne Gore po pređenom kilometru u jednom pravcu iznosi 1,20 eura

Upotreba kapele po započetom času korišćenja košta 2,50 eura, prevoz pokojnika pogrebnim kolicima 12 eura, dok za upotrebu zvučnika ispred kapele treba platiti 3,50 eura.

Prevoz pokojnika ili opreme pokojnika u gradskom području košta 17, 55, dok prevoz van grada po pređenom kilometru u jednom pravcu, košta euro.

Stanović je kazao da ne postoje kategorije građana za koje je definisano umanjenje pogrebnih troškova.

S obzirom da mjesta za proširenje nema na groblju u Zagoriču, a nije zavidan ni broj dostupnih grobnica na groblju Čepurci, u toku je proširenje najvećeg groblja u gradu.

“Na gradskom groblju Čepurci u toku je realizacija prvog dijela šeste faze proširenja groblja. U ovoj fazi u toku je izgradnja 354 grobnice, različitih tipova, od kojih je već izgrađeno 200 grobnica. Završetak ovog dijela očekuje se za tri mjeseca”, kazao je Stanović.

Izgradnja grobnica počela je krajem oktobra prošle godine, a vrijednost radova je 249.000 eura. Rok za izgradnju grobnica je bio do juna tekuće godine, ali je probijen.

Uskoro tender za drugi dio proširenja Čepuraka

Stanović je najavio da će za nekoliko dana “Pogrebne usluge” raspisati javni poziv za drugi dio proširenja groblja, na kome će se graditi oko 350 grobnica, kao i prateća infrastruktura.

Predviđeno je da gradsko groblje Čepurci dobije kolumbarijum, odnosno, prostor u kojem se čuvaju urne sa pepelom pokojnika, a u planu je i nova, šesta kapela sa mrtvačnicom.

Galerija

Bonus video: